ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avertismentele oamenilor de știință și ale diverșilor sepcialiști din SUA i-au determinat pe guvernanții din toată țara să își închidă economiile, în speranța încetinirii răspândirii coronavirusului, care ar fi infectat deja peste un milion de oameni în Statele Unite, scrie The Hill.

Dar, după săptămâni de izolare la domiciliu, milioane de locuri de muncă pierdute și trilioane de dolari date pe cheltuieli guvernamentale de urgență, conservatorii americani au început să se revolte. Ținta lor, printre alții, oamenii de știință, acuzați că au supraexploatat o criză de sănătate și au pus la pământ o economie, care va avea nevoie de ani buni pentru a se recupera.

„Majoritatea frustrărilor are loc în Michigan, mai ales în zonele rurale, unde se spune că oamenii de rând nu știu ce este mai bine pentru ei, așa că trebuie să vină tot felul de personaje școlite la Harvard să le spună ce și cum. Tot felul de experți în sănătate care știu mai bine decât tine ce e mai bine pentru tine și familia ta”, a declarat reprezentantul statului Michigan, republicanul Beau LaFave. Acesta a criticat ordinele guvernatorulm federal Gretchen Whitmer, care a decis să închidă afacerile chiar și în zone unde existau puține cazuri de coronavirus.

Nu vrem ca în loc de experți în sănătate publică să avem dictatori”, a adăugat el.

Protestele împotriva ordinelor de blocare, finanțate în parte de donatori conservatori, scrie The Hill, s-au transformat în manifestări tot mai violente și ostile. Unii protestatari s-au revoltat pe asistente și medici, zeci de oameni având asupra lor arme de foc protestând în capitalele de stat din Michigan și Carolina de Nord.
 
La un protest organizat în Salisbury, republicanul Andy Harris a comparat ordinele de interzicere a slujbelor bisericești cu ce se întâmplă în regimurile comuniste din China și Coreea de Nord. 

Conform publicației citate, mulți dintre republicanii care organizează protestele spun că sunt tot mai furioși pentru ceea ce ei numesc blocajele excesiv de lungi, inclusiv în zonele în care există puține cazuri de coronavirus. Acestea nu fac decât să arate impactul disproporționat pe care îl are bllocarea economiei asupra lucrătorilor care erau deja marginalizați.

„Cred că reacția împotriva elitelor - academicieni, mass-media, birocrați guvernamentali și politicieni - ar putea fi extremă”, a declarat Jim Blaine, strateg republican din Carolina de Nord.„Amintiți-vă că majoritatea celor care au lansat apelul la închiderea economiei Americii nu au trebuit să sufere consecințele economice asociate cu aceasta. Au fost puține sau zero concedieri în universități sau agenții guvernamentale și nu vedeți că politicienii din America și-au redus salariile, așa cum se întâmplă, în alte țări ”, a spus el.

Mișcarea de nesupunere civică s-a extins așadar până la nivelul autorităților, o serie de șerifi locali afirmând că nu vor duce la capăt ordinele de aplicare a amenzilor și de restrângere a circulației, dacă vor vedea că acestea nu contravin cu principiul păstrării unei distanțe pentru împiedicarea transmiterii virușilor. „Dacă puteți sta acasă, stați acasă, dar dacă aveți nevoie și veți ieși, nu vă vom deranja", a declarat într-o intervenție televizată Dan Leaf, șerif în Barry County, statul Michigan.

Protestele din America s-au multiplicat în ultimele săptămâni și după ce tot mai multe voci publice au ieșit să spună că efectele negative în plan social și umanitar le depășesc pe cele potențial pozitive de combatere a epidemiei prin restricțiile de circulație. În statul Texas, s-au format cozi de sute de mașini pentru transportul de ajutoare alimentare destinate persoanelor care și-au pierdut locurile de muncă. 

Iar jurnalistul american Tucker Carlson a comentat, într-una din emisiunile sale la Fox News, manipulările și dezinformările, susținând că rata reală a mortalității de COVID-19 ar putea fi mai mică de 0,3%. „Când te uiți la oamenii puternici, spune realizatorul, „uneori începi să suspectezi că, de fapt, în secret, se bucură de frica noastră”.

„Inutil să spun, dar ar trebui să vă temeți atunci când politicienii se folosesc de frică pentru că o fac pentru ca ei să devină mai puternici. Ar trebui să vă îngrozească momentul în care încep să aresteze oameni pentru infracțiunea de a nu fi de acord cu ei”.