Liderii de stat și de guvern din Germania, Franța, Rusia și Ucraina s-au angajat luni să pună în aplicare planul de pace în estul Ucrainei, în urma discuțiilor din formatul Normandia, relatează site-ul agenției Tass, conform Mediafax.

Franța, Germania și Rusia au mediat discuții între guvernul ucrainean și rebelii susținuți de Rusia, care s-au confruntat din aprilie 2014, iar conflictul s-a soldat cu peste 10.000 de morți.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat că a purtat o discuție telefonică la care au participat președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și liderul rus Vladimir Putin.

„Cei patru lideri au notat importanța unei încetări definitive a focului, a retragerii armamentului greu și a retragerii forțelor, cu o monitorizare a situației de 24 de ore de către OSCE. Părțile au convenit să coordoneze etapele finale privind siguranța și să continue să lucreze la foaia de parcurs pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. În acest scop, o reuniune a formatului Normandia urmează să aibă loc în a doua jumătate a lunii august”, se arată într-un comunicat al președinției ucrainene.

Emmanuel Macron și Angela Merkel au pledat pentru "inadmisibilitatea oricăror declarații care subminează integritatea teritorială a Ucrainei, în special în ceea ce privește înființarea așa-numitei Malorossiya".

Grupul de contact Normandia a fost creat pentru a media între părțile aflate în conflict în vederea începerii unui proces de pace în regiunile controlate de rebelii separatiști în estul Ucrainei. Din acest format fac parte șefii de stat și de guvern, precum și miniștrii de Externe din Germania, Rusia, Ucraina și Franța.
 
Conflictul militar din regiunile Donețk și Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenți separatiști proruși, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administrației proruse de la Kiev și anexarea regiunii ucrainene Crimeea la Rusia, manevră condamnată de Occident.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews