Majoritatea pro-europeană „aflată în adormire” trebuie să se „trezească” înainte ca UE să aibă soarta Uniunii Sovietice, a avertizat miliardarul George Soros, adăugând că partidele politice din Europa trebuie să acorde prioritate intereselor blocului comunitar.

Partidele pro-UE trebuie să se sprijine înainte de alegerile cruciale din Parlamentul European, din luna mai, scrie magnatul de origine maghiară într-un text publicat de Project Syndicate.

Blocul comunitar pare că merge ca un „somnambul pe drumul uitării” și ar putea, în curând, să sfârșească precum Uniunea Sovietică, a profețit Soros. Pentru a evita catastrofa, spune el, partidele politice de dreapta trebuie să se împotrivească în fața fascinației scepticismului care pune stăpînire pe continent și „să pună interesele Europei înainte de propriile interese”.
 
Soros a luat la rost coaliția de guvernământ din Germania pentru că nu a fost suficient de pro-UE de teama că va pierde voturi în favoarea Alternativei pentru Germania (AfD), și i-a  lăudat pe ecologiștii germani, numindu-i „singurul partid pro-european din țară”.

Soros, unul din adversarii înverșunați al Brexit-ului, a sugerat, de asemenea, că nu este prea târziu pentru Marea Britanie să organizeze un alt referendum sau, chiar mai bine, pentru revocarea notificării articolului 50 din Marea Britanie” - pledoarie care pare să contravină afinității auto-declarate a lui Soros pentru ceea ce el numește „democrație”.
 
De amintit că în Marea Britanie, miliardarul a fost criticat pentru că a dat peste 800 000 de lire sterline (1.062. 000 dolari) pentru campaniile pro-UE. Plus alte 400.000 de lire sterline către „Best for Britain”, un grup de propagandă aflat în fruntea activismului anti-Brexit.

Soros a atacat și Partidul Popular European (PPE), pe care l-a numit „cel mai rău infractor”  deoarece continuă să primească în rândurile sale membri ai partidului lui Fidesz, condus de premierul ungar Viktor Orban, „pentru a-și păstra majoritatea și a controla împărțirea celor mai importante funcții de la vârful UE”.

Dacă liderii politici europeni nu reușesc să stopeze ascensiunea partidelor politice populiste din cadrul blocului, „visul unei Europe unite ar putea deveni coșmarul secolului 21”, a scris Soros în finalul editorialului. 

Soros nu spune însă de ce crede că voința democratică a europenilor reprezintă o amenințare atât de terifiantă pentru marea sa viziune privind o Europă ”unită”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews