ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea pro-europeană „aflată în adormire” trebuie să se „trezească” înainte ca UE să aibă soarta Uniunii Sovietice, a avertizat miliardarul George Soros, adăugând că partidele politice din Europa trebuie să acorde prioritate intereselor blocului comunitar.

Partidele pro-UE trebuie să se sprijine înainte de alegerile cruciale din Parlamentul European, din luna mai, scrie magnatul de origine maghiară într-un text publicat de Project Syndicate.

Blocul comunitar pare că merge ca un „somnambul pe drumul uitării” și ar putea, în curând, să sfârșească precum Uniunea Sovietică, a profețit Soros. Pentru a evita catastrofa, spune el, partidele politice de dreapta trebuie să se împotrivească în fața fascinației scepticismului care pune stăpînire pe continent și „să pună interesele Europei înainte de propriile interese”.
 
Soros a luat la rost coaliția de guvernământ din Germania pentru că nu a fost suficient de pro-UE de teama că va pierde voturi în favoarea Alternativei pentru Germania (AfD), și i-a  lăudat pe ecologiștii germani, numindu-i „singurul partid pro-european din țară”.

Soros, unul din adversarii înverșunați al Brexit-ului, a sugerat, de asemenea, că nu este prea târziu pentru Marea Britanie să organizeze un alt referendum sau, chiar mai bine, pentru revocarea notificării articolului 50 din Marea Britanie” - pledoarie care pare să contravină afinității auto-declarate a lui Soros pentru ceea ce el numește „democrație”.
 
De amintit că în Marea Britanie, miliardarul a fost criticat pentru că a dat peste 800 000 de lire sterline (1.062. 000 dolari) pentru campaniile pro-UE. Plus alte 400.000 de lire sterline către „Best for Britain”, un grup de propagandă aflat în fruntea activismului anti-Brexit.

Soros a atacat și Partidul Popular European (PPE), pe care l-a numit „cel mai rău infractor”  deoarece continuă să primească în rândurile sale membri ai partidului lui Fidesz, condus de premierul ungar Viktor Orban, „pentru a-și păstra majoritatea și a controla împărțirea celor mai importante funcții de la vârful UE”.

Dacă liderii politici europeni nu reușesc să stopeze ascensiunea partidelor politice populiste din cadrul blocului, „visul unei Europe unite ar putea deveni coșmarul secolului 21”, a scris Soros în finalul editorialului. 

Soros nu spune însă de ce crede că voința democratică a europenilor reprezintă o amenințare atât de terifiantă pentru marea sa viziune privind o Europă ”unită”.