ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul german și-a apărat joi noua lege împotriva așa-numitelor mesaje de „ură” și a „știrilor false”, taxată însă drept cenzură, informează agenția EFE, conform Agerpres.

„Libertatea de exprimare protejează opiniile reprobabile sau manifestările de ură. Dar incitarea la ură, amenințările, insultele și inclusiv negarea Holocaustului nu înseamnă libertate de exprimare, ci atacuri împotriva libertății altora de a se exprima”, a justificat ministrul german al justiției, Heiko Maas, legea care obligă rețele de socializare să elimine în 24 de ore de la postare „conținuturile vădit ofensatoare”, sub sancțiunea unei amenzi de 50 de milioane de euro.

El a răspuns astfel criticilor primite după primele cazuri de aplicare a legii - în vigoare din 1 ianuarie -, rețelele de socializare Twitter și Facebook blocând temporar conturile unor reprezentante ale partidului de extremă dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD) și ale unei reviste satirice.

Vicepreședinta AfD, Beatrix von Storch, a postat un text în care a criticat un mesaj difuzat în mai multe limbi, inclusiv în arabă, prin care poliția din orașul Koln lansa un apel pentru un An Nou pașnic, după ce în acest oraș Revelionul din 2015-2016 a fost marcat de sute de agresiuni sexuale comise de migranți nord-africani.

„Ce se întâmplă în această țară? De ce poliția își publică acum mesajele oficiale în arabă?', s-a întrebat vicepreședinta AfD. '„Se adresează oare în acest mod hoardelor de bărbați barbari, musulmani și violatori în încercarea de a-i îmbuna?'”, a adăugat ea în respectiva postare în care mai făcea referire la „sfârșitul statului de drept în Germania”.

Prin urmare, Facebook și Twitter i-au blocat temporar conturile, decizie care a atras numeroase mesaje de solidaritate față de Beatrix von Storch și față de șefa grupului parlamentar al AfD, Alice Weidel, ale cărei conturi pe aceleași rețele au fost de asemenea blocate și care a comparat această măsură cu practicile Germaniei comuniste.

Revista satirică Titanic i-a oferit 'azil' lui Beatrix von Storch pentru a-și difuza în continuare mesajele, dar și aceasta și-a văzut apoi suspendate conturile de pe rețelele de socializare.

Toate conturile au fost deblocate după ce respectivele mesaje au fost șterse, dar copii ale postărilor originale continuă să circule.