ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Noi restricții au fost impuse vineri în mai multe orașe mari ale Franței, printre care Marsilia, Lyon și Nisa. Un motiv perfect pentru ca o dezbatere așteptată, ce urma să aibă loc la 1 octombrie la Palatul Sporturilor din Marsilia, între cel mai atacat și demonizat medic francez, Didier Raoult, și filosoful  și scriitorul Michel Onfray să nu mai aibă loc din „motive sanitare”. Anunțul a fost făcut de prefectura orașului. Michel Onfray a lansat anul acesta revista ”Frontul Popular”,  care adună în paginile ei autori suveraniști și republicani, de dreapta și de stînga. Michel Onfray recomandă, în contextul actualei pandemii, autonomia industrială a Franței și implicit recuperarea unei suveranități pierdută, spune filozoful, odată cu integrarea europeană.
 
 Măsurile luate de guvern la Marsilia sunt „nerezonabile”, a declarat profesorul Didier Raoult, promotor al hidroxiclorochinei, a cărui voce se încearcă, tot mai mult, a fi redusă la tăcerere. El spune că închiderea Marsiliei este consecința directă a „mesajelor alarmiste”, explicând, pentru Le Figaro, că numărul de cazuri noi înregistrate la spitalul de boli infecțioase IHU Méditerranée pe care îl conduce a fost aproape înjumătățit între 1 și 24 septembrie, iar în secția sa cincisprezece paturi sunt goale.

La AP-HP, spune Didier Raoult, au venit cu 4 pacienți mai mult într-o săptămână, ceea ce „nu reflectă un anumit flux”. Joi, au fost 40 de persoane la terapie intensivă, față de cei 26 cu două săptămâni mai devreme. La apogeul crizei, în aprilie, AP-HM aavea 107 pacienți Covid la terapie intensivă.

„În aceste condiții, transmiterea mesajelor de această natură, alarmiste, nu oferă nimănui un serviciu și nu reflectă în niciun fel realitatea”, scrie Didier Raoult. „Sunteți responsabil pentru acțiunile nerezonabile întreprinse împotriva orașului”, spune profesorul francez în scrisoarea adresată comisiei medicale din ministerul francez al Sănătății. Cu privire la utilizarea hidroxiclorochinei, medicul explică din nou faptul că „medicamentul reduce mortalitatea cu 50% în grupurile susceptibile de a muri din cauza acestei boli”.

Într-un articol publicat pe blogul Le Figaro jurnalistul Ivan Rioufol explică de ce Didier Raoult enervează Sistemul. Publicăm mai jos acest text.

Încă nu există un al doilea val de Covid-19. Există doar în avertismente guvernamentale repetate și în cifre.  Politica fricii persistă în infantilizarea oamenilor, pentru a-i vedea supuși Această practică neloială este aceea a unei puteri incapabile, pe lângă altele, să se afirme în autoritatea sa. Miercuri, Olivier Véran, ministrul sănătății, a adăugat alte restricții de sănătate, în special prin includerea Marsiliei la „alertă maximă”: barurile și restaurantele se vor închide timp de două săptămâni. Cu toate acestea, marți, Didier Raoult, un specialist mondial în boli infecțioase, a susținut că virusul a devenit mai puțin periculos. Cu siguranță, infecțiile cresc odată cu multiplicarea testelor. Dar numărul morților rămâne la un nivel scăzut. La rândul său, INSEE notează: „În perioada 1 mai - 7 septembrie 2020, au fost înregistrate 200.594 decese pe 18 septembrie, adică același nivel ca în 2019 și cu 1% mai mult decât în ​​2018” . Panica la cote înalte se justifică oare în acest moment?

Cu coronavirusul, discursul public se luptă să recâștige credibilitatea. Afirmațiile guvernului asupra inutilității granițelor și măștilor pentru toți,  deoarece epidemia a explodat în martie și aprilie, ar fi trebuit să provoace prudență. 

Dar trebuie să credem că puterea a prins gustul unei populații tot mai îngrozite de permanența mesajelor care provoacă anxietate. Neîncrederea lui Véran (ministrul Sănătății din Franța - n.r) față de profesorul Raoult, contrazis de Stat pe meleagurile sale din Marsilia, este aceea a unui ministru convertit la igienă și salubrizare. Sub pretextul că medicul pragmatic relativizează gravitatea episodului și repetă: „Nu are rost să intrăm în panică”, el este ținta unei cabale medicale și mediatice, adeseori isterice. „A spus lucruri care erau greșite”, a explicat recent Véran, uitând propriile neadevăruri. Decât să încercăm să-l reducem la tăcere pe Raoult, nu ar fi mai bine să încercăm să-l ascultăm?
 
Istoria Covid-19 va reaminti că Sistemul, această mașinărie pentru producerea normelor, s-a mobilizat împotriva unui medic provincial, vinovat de tratarea unor cazuri de urgență cu mijloacele de care a dispus”.