ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Postul american de televiziune ABC7 News a difuzat imagini cu statuia generalului sudist Albert Pike care a fost distrusă.
 
Zeci de manifestanți au doborât-o de pe soclu cu ajutorul unei frânghii, în timp ce scandau sloganul „Black lives Matter„ .Președintele american Donald Trump a calificat acest incident drept o „rușine pentru țara noastră”. Printr-un mesaj publicat pe Twitter, liderul de la Casa Albă a cerut arestarea autorilor și a acuzat poliția din Washington că "nu-și face treaba, privind cum o statuie este doborâtă și incendiată'.
 
Incidentul a avut loc la finalul manifestațiilor care au marcat vineri împlinirea a 155 de ani de la 'Juneteenth', ziua în care, în 1865, ultimii sclavi au fost eliberați în Texas.

Numeroase statui ridicate în cinstea unor personalități ale taberei confederate din timpul Războiului de Secesiune (1861-1865) au fost demolate în ultimele zile în SUA.
 
În Virginia, unde s-au instalat primii coloniști englezi înainte de a deveni inima Americii sclavagiste, guvernatorul Ralph Northam vrea să scoată de pe soclu, „cât mai repede posibil”, statuia eroului și comandantului armatei sudiste, generalul Robert E. Lee. Statuia tronează de un secol într-o piață din Richmond, capitala statelor confederate în timpul războiului din 1861-1865.

„În anul 2020, nu mai putem onora un system care era bazat pe cumpărarea și vânzarea de ființe umane”, a explicat, săptămâna aceasta, guvernatorul democrat Ralph Northam. În ultimele zile, piedestalul statuii a fost vandalizat cu sloganuri ca „Black Lives Matter” sau „Polițiști, veți plăti”.

Mai mult, reverendul Robert W. Lee, un descendent al generalului, susține și el demontarea statuii strămoșului, pe care o consideră drept „un simbol al opresiunii”.
 
Anterior de anunțul guvernatorului Virginiei, un alt monument confederat a fost demontat în Alexandria, în apropiere de Washington. Statuia din bronz era instalată de 30 de aniși reprezenta un soldat sudist, fiind denumită Appomattox după orașul din Virginia unde armata sudului a semnat predarea către forțele unioniste, în aprilie 1865.

În Alabama, statuia amiralului sudist Raphael Semmes a fost scoasă de pe soclu, în orașul Mobile.

În Montgomery, capitala statului Alabama, unde s-a născut mișcarea pentru drepturile civice ale minorității de culoare, protestatarii au dărâmat, luni, o statuie a generalului Robert E. Lee instalată în fața unei școli care-i poartă numele.

Cei care au protestat față de acest act au declarat că aceste statui reprezintă un omagiu adus moștenirii sudiste, iar suprimarea lor nu va face decât să se șteargă o parte din istoria țării.

Președintele Donald Trump a estimat la rândul lui că aceste acte echivalează cu „sfâșiererea în bucăți” a istoriei și culturii americane.