Parlamentul sud-african a votat în favoarea unei propuneri care va începe procesul de modificare a Constituției țării, astfel încăt să permită confiscarea terenurilor deținute de albi, fără nicio compensație.

Moțiunea a fost depusă în parlament de Julius Malema, liderul partidului de opoziție marxist radical, „Luptătorii pentru libertatea economică”, și a trecut cu o majoritate covârșitoare de 241 voturi pentru și 83 împotrivă. Singurele formațiuni care nu au susținut moțiunea au fost Alianța Democratică, Frontul Libertății Plus, Cope și Partidul Creștin Democrat din Africa, scrie site-ul news.com. au.

Moțiunea a fost însă sprijinită de Congresul Național African, aflat la putere, care deține majoritatea în parlament, și de noul președinte Cyril Ramaphosa, care a făcut din exproprierea albilor un punct-cheie al campaniei electorale și al politicii adoptate după ce a preluat puterea de la Jacob Zuma, la începutul acestei luni.

„Timpul reconcilierii s-a încheiat. Acum a venit vremea justiției”, a declarat Malema în fața Parlamentului. „Trebuie să ne asigurăm că restaurăm demnitatea poporului nostru fără a-i compensa pe infractorii care ne-au furat terenurile”, a spus Malema.

Potrivit Bloomberg, un audit guvernamental din 2017 constata că albi dețin 72% din suprafața agricolă din Africa de Sud.

Ce spune legislația internațională

În 2009, Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Agricultură (FAO) a publicat un ghid pentru practicile internaționale în materie de expropriere. Ghidul prevede proceduri clare și transparente pentru confiscarea forțată a proprietăților și compensații pentru cei expropriați.

Ernst Roets, directorul general adjunct al grupului pentru apărarea drepturilor civililor albi din Africa de Sud, Afriforum, a atacat această moțiune, spunând că reprezintă o violare a acordurilor încheiate la sfârșitul apartheidului. „Această moțiune este bazată pe o imagine deformată a trecutului”, a spune  Roets. „Expresia ‘expropriere fără compensație’ este o formă de fraudă semantică. Nu este vorba de nimic altceva decât de furt rasist”

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews