ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Controversatul Acord de liber schimb UE-SUA, negociat de Bruxelles și Washington în mare taină, ar putea rămâne în sertar, odată cu alegerea noului președinte american. Semnarea documentului, care a fost intens susținut de Obama și Merkel, nu mai poate fi luată în calcul după venirea la Casa Albă a republicanului.

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut joi, cu ocazia vizitei de rămas bun efectuată la Berlin de președintele american Barack Obama, că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și SUA (TTIP) nu mai poate fi semnat, având în vedere așteptările privind politica mai protecționistă pe care ar dori să o aplice viitorul lider de la Casa Albă, Donald Trump, relatează AFP.

"M-am implicat mult în realizarea acestui acord de liber schimb cu SUA, am avansat în negocieri, dar acum ele nu se pot finaliza', a indicat Angela Merkel, ea manifestându-și totuși speranța că 'într-o zi' s-ar putea ajunge la încheierea acestei înțelegeri.
Ceea ce ne unește este convingerea comună că mondializarea trebuie organizată uman, politic, dar nu este posibilă o întoarcere la vremea de dinaintea mondializării", a mai spus șefa guvernului german.

Acordul TTIP a fost intens susținut de Obama și Merkel, însă în interiorul UE s-au afirmat în ultima vreme tot mai multe voci împotriva lui, mai ales în Franța, în contextul îngrijorărilor că o asemenea înțelegere va implica o relaxare a normelor sociale, ecologice și de sănătate în statele blocului comunitar.

Speranțele semnării acordului au fost diminuare și de discursul rezervat al lui Trump față de liberul schimb, viitorul președinte manifestându-și intenția de a denunța alte acorduri de acest fel pe seama cărora el pune pierderea locurilor de muncă în SUA.

TTIP a întâmpinat o puternică rezistență din partea societății civile din Europa, care îi critică opacitatea și impactul pe care l-ar putea avea asupra agriculturii, sănătății sau mediului. Deși SUA și UE au pretins că 
că TTIP vrea să reducă barierele transatlantice care stau în calea comerțului și a investițiilor între UE și SUA, europenii se tem că, de fapt, corporațiile vor astfel să pună stăpânire până și pe apa de băut,  în numele așa zisului interes pentru creștere și locuri de muncă.