ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un politician miliardar supranumit „Trump al Cehiei” va conduce guvernul de la Praga, după alegerile parlamentare care au avut loc zilele trecute.

Andrei Babis conduce formațiunea populistă ANO („DA”, în limba cehă), care a câștigat scrutinul cu aproape 30 la sută din voturi, în timp ce al doilea clasat abia a trecut de 11 procente.
 
ANO se pronunță împotriva corupției și respinge imigrația și moneda euro.

Babis susține totuși că nu se opune Uniunii Europene dar va apăra interesele Cehiei în interiorul acesteia. El este dispus să formeze o coaliție cu oricare din celelalte partide intrate în parlament. Printre acestea se numără două formațiuni noi: Partidul Piraților și o mișcare de extremă dreapta al cărei lider este de origine japoneză.

ANO este urmat de trei partide care au obținut rezultate aproape identice: ODS (dreapta) — 11,3%, 25 de mandate, Partidul Pirat — 10,8%, 22 de mandate și SPD — 10,6%, 22 de mandate.

Cehii au sancționat dur Partidul Social-Democrat CSSD al premierului în exercițiu Bohuslav Sobotka. Formațiunea a suferit o cădere brutală, până pe locul șase, cu 7,3% din voturi, adică 15 mandate.