ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru suporterii britanici ai ieșirii din Uniunea Europeană este un simbol: pașaportul britanic, de la culoarea actuală de culoare vișinie, tipic europeană, va reveni în curând la albastru. Lovitura în plex pentru cei care au votat în favoarea ieșirii țării din blocul comunitar vine abia acum: știrea că această icoană a independenței nou-născute față de Bruxelles va fi produsă în afara Regatului Unit,  de o companie a Uniunii Europene, în detrimentul unei companii britanice, potrivit The Telegraph.


Britanicii sunt furioși după ce au aflat că respectivul contract a fost deja atribuit unei firme franco-olandeze, Gemalto, care face pașapoarte pentru UE, aceeași UE pe care ei au respins-o masiv prin vot.

Prețul contractului este exorbitant: 500 de milioane de lire sterline.

Susținătorii  Brexit consideră că este un nou afront la adresa lor, din partea ministerului britanic de Externe, pe care îl acuză de această „umilință națională”.

 „În 2016 am votat să ieșim din UE, iar în 2018 dăm UE o jumătate de miliard de lire sterline”, se plâng susținătorii Brexit. 


Furia este cu atât mai mare cu cât Gemalto a câștigat licitația în detrimentul unei firme britanice, De La Rue. Firma Gemalto are sediul general la Amsterdam și este listată la Bursa din Paris.

În luna februarie, premierul Theresa May spunea că noile pașapoarte vor putea fi utilizate din toamna anului 2019.