ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de protestatari francezi din mișcarea"vestelor galbene" a anunțat miercuri  intenția de a candida la alegerile europene din acest an. În fruntea listei se află un cunoscut protestatar, sondajele realizate în Franța sugerând că acești candiați ar putea obține  13% din voturi, scrie euractiv.com.

Conform protestatarilor, cele 10 persoane alese să candideze la Parlamentul European în luna mai pe listele așa numitului "Ralierea inițiativei cetățenești"(RIC) au vârste cuprinse între 29 și 53 de ani. Printre ei se numără un șofer, o mamă casnică sau un director de vânzări.

Lista este deschisă de Ingrid Levavasseur, o asistentă medicală de 31 de ani, care locuiește în Eure, în Normandia (vestul țării), și care renunțase recent să devină cronicara "vestelor galbene" la canalul BFM TV, după ce primise amenințări.
„S-ar putea foarte bine să avem 79 de candidați încă de acum, dar am ales să lăsăm lista deschisă participanților. Va exista o votare internă între candidații actuali pentru a-i desemna pe ceilalți candidați”, a asigurat Hayk Shaninyan, un alt lider al "vestelor galbene”, care susține această listă, dar care nu figurează pe ea pentru moment.

16 la sută dintre francezi se declară "veste galbene”, iar 44 la sută își declară simpatia pentru mișcare. 11 la sută dintre "vestele galbene” au studii superioare, sunt cadre sau intelectuali. 31 la sută ar fi muncitori, 23 la sută funcționari, 25 la sută lucrători independenți (în comerț, agricultură, mici șefi de intreprinderi).