ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii ani, ideologiile de tot felul și corectitudinea politică și-au pus amprenta asupra Crăciunului, dezlănțuind idei unele mai aberante decât altele. Fie din cauza amenințării teroriste, a economiei, a chestiunii privind diversitatea sau, mai nou, din pricina schimbărilor climatice. Crăciunul nu mai e ce era odată. De la „omul de turtă dulce” transformat în „persoana de turtă dulce”, pentru a se conforma ideolgiei de gen, până la curcanii vegan sau, mai nou, la păpușile fără sex. Nici Moș Crăciun n-a scăpat de rafala ideolgilor, care, fie l-au transformat în homosexual, fie au început să-l făcă vinovat de  încălzirea globală.

Tonul a fost dat anul trecut în Scoția, când  firmele de catering care aprovizionează cantina parlamentului scoțian au primit interdicția de a mai spune „omul de turtă dulce”, în contextul unei cruciade anti gen care se duce în Scoția. Și în cadrul căreia se conisderă că orice referire la sexul masculin sau feminin ar putea deranja adepții corectitudinii politice.  Moda s-a răspândit și a ajuns anul acesta în Noua Zeelandă, unde, într-o cafenea din Auckland a apărut întrebarea de ce„omul de turtă dulce” se numește așa și nu „persoană de turtă dulce”. Așa că denumirea fursecului de Crăciun a fost schimbată.
 
Încă din primăvară, „omul de turtă dulce” și-a pierdut atributele în Marea Britanie, unde lanțul de supermarket-uri Co-op Food, foarte preocupat de acest subiect,  a lansat un sondaj printre clienți pentru a găsi un nou nume pentru personajul care nu respectă standardele de incluziune și protecție a diversității. 

Cu schimbarea denumirii Crăciunului în „sărbătoare de iarnă”, după modelul comunist ”Moș Gerilă”, deja ne-am obișnuit în ultimii ani, în care marile capitale occidentale au decis că nu sună bine pentru non-creștini termenul de ”Crăciun”. Noua frontieră a conrectitudinii politice a fost îmbrățișată și de suedezii de la IKEA. Care, în acest an, și-au denumit colecția de ornamente de Crăciun „colecția de Vinterfest”. Cât se poate de neutru și pe placul progresismului.
Culoarul a fost păstrat și în cazul mesei festive de Crăciun. Care, pentru că eco-activiștii strigă din toți plămânii că planeta trebuie salvată și ne cer să devenim vegetarieni, se va adapta acestei ideologii. 
Dacă tot au lansat în Canada burgerul  100% din legume în Canada, cei de la Ikea au hotărât să transforme celebrele sale chiftele. Să le lase fără carne. În plus, au lansat  „primul nostru Crăciun fără carne ”, înlocuind meniul tradițional pe bază de curcan cu un meniu „pe bază de plante”, „tartă vegană și multe legume”. 

Și din moment ce spiritul Crăciunului este contagios, Starbucks a lansat „Very Merry Vegan Wrap” făcut din dovleac, varză prăjită și maioneză fără ouă”. 

Războiul cu Crăciunul se duce și când vine vorba de cadouri.  Așa că au apărut „păpușile fără sex”, fără stereotipuri de gen, fără etichete și gender fluid. Compania Mattel a testat păpușile printre familii și copii, care se identifică ca fluid gender, trans gender și non-binare și despre care susține că „se temeau că de Crăciun știau că nu vor găsi aveau sub brad cadouri făcute pentru ei”. „Aceasta este prima păpușă pe care o pot găsi sub brad și este făcută special pentru toată lumea”, a transmis un oficial al companiei, vorbind despre păpușile fără sex.
 
De aici pare să se fi inspirat și un magazin din SUA, Target, care în acest an vinde puloverul de Crăciun denumit „Gender Inclusive Gingerbread”. Nu pulover bărbătesc.
 
Mai mult, un director de școală elementară din Nebraska l-a făcut pe Grinch să pară chiar un tip drăguț, după ce a interzis aproape toate lucrurile asociate cu cea mai frumoasă sărbătoare. „Decorațiile cu Moș Crăciun, brazi de Crăciun, reni, globuri colorate verzi și roșii și chiar acadele în forma de baston au fost interzise in școala elementară.”

În 2017, în America ieșea de sub tipar ”Soțul lui Moș Crăciun”, o  carte pentru copii, prezentată de CNN, care aducea în atenția copiilor o versiune ilustrată, complet inedită, a lui Moș Crăciun: negru, homosexual. Căsătorit cu un alt Moș Crăciun, alături de care trăiește o aventură conjugală palpitantă. Așa cum ne amintește această carte fermecătoare, Moș Crăciun poate veni în toate formele, culorile și dimensiunile, la fel ca și copiii și familiile pe care le vizitează în întreaga lume, în fiecare seară de Crăciun”, se poate citi într- o descriere a cărții de pe Amazon.com.

În 2016, americanii aflau cum e „Primul Crăciun vegan al lui Moș Crăciun”, în cartea semnată de Robin Raven, în care  Moș Crăciun era îndemnat să reflecte asupra situației critice cu care se confruntă renii și a tratamentului nedrept suferit de animale, activiștii care vor să salveze planeta fiind încântați de apariția editorială. 
 

Anul acesta, în Germania, un sondaj a arătat că 57 la sută dintre nemți caută să se reducă sau chiar să petreacă Crăciunul fără lumininițe și decorațiuni din cauza temerilor legate de schimbările climatice.