ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de rezidenți de pe insulele grecești care găzduiesc tabere de migranți au dat miercuri startul unei zile de protest, cerând plecarea imediată a solicitanților de azil, scrie The Telegraph.

Pe Insulele Lesbos, Samos și Chios s-a organizat o grevă generală,  cu închiderea magazinelor și serviciilor publice si manifestații stradale. Sloganul principal al acestei zile de acțiune a fost „Vrem să ne recuperăm insulele, vrem să ne recuperăm viețile”, majoritatea protestatarilor fluturând steagurile grecești.
 
Aceste trei insule găzduiesc cele mai mari tabere de migranți. În total, taberele din cinci insule ale Mării Egee găzduiesc mai mult de 40.000 de migranți și refugiați pentru o capacitate de 6.300 de locuri, în condiții criticate de apărătorii drepturilor omului și organizațiile de caritate.

Cea mai importantă dintre aceste tabere, cea din Moria de pe insula Lesbos, găzduiește în condiții insalubre mai mult de 19.000 de solicitanți de azil, având o capacitate de numai 2.840 de persoane.

Solicitanții de azil „ar trebui împărțiți în toată Grecia”, a declarat pentru AFP pensionarul Lesbos, în vârstă de 72 de ani, Efstratios Peppas. „Și Europa trebuie să-și asume responsabilitățile și trebuie să ia din migranți", a mai spus acesta. „Nu mai poți ieși singur afară când se lasă întunericul, oamenii sunt înjunghiați”, a continuat el.

Anul trecut, în noiembrie, guvernul grec a anunțat o reformă prin crearea de noi tabere cu capacități de peste 5.000 de persoane în cinci insule ale Mării Egee (Lesbos, Chios, Samos, Kos și Leros). Însă responsabili locali s-au opus ferm acestei inițiative, cerând instalații cu o capacitate limitată la 1.000 de persoane, după ce de cinci ani au primit mii de persoane.
Grecia, deja în prima linie în timpul crizei migrației din 2015, an în care această țară a primit peste 850.000 de persoane, a redevenit anul trecut, după o perioadă de acalmie în migrație, prima poartă de intrare în Europa.