„Yugo-nostalgia”. Sondaj Gallup: Aproape toate fostele republici iugoslave regretă ruperea Iugoslaviei

La aproape două decenii de la dezmembrarea Iugoslaviei, tot mai mulți locuitori din Balcani regretă dispariția acestei entități, despre care spun că le-a adus mai mult rău, decât beneficii. Așa reiese din cel mai recent sondaj de opinie realizat de Gallup in rândul cetățenilor din statele balcanice care au făcut parte din fosta Iugoslavie.
Conform sondajului, în care au fost chestionați 1000 de respondenți din întreaga regiune, se poate constata că „Yugo-nostalgia” este încă răspândită, în special în Serbia și Bosnia-Herțegovina, informează site-ul B92.net.
„În mod special cei care trăiesc în Serbia și Bosnia-Herțegovina afirmă că dezmembrarea le-a afectat țara, trei din patru locuitori considerând acest lucru. La fel ca în cazul atitudinii rușilor în privința dizolvării fostei Uniuni Sovietice, sârbii resimt acut sentimentul pierderii ca națiune de bază a unui fost stat multinațional”, scrie Gallup pe site-ul său.
La întrebarea dacă dezintegrarea Iugoslaviei „a fost în interesul țării lor sau a dăunat acesteia”, 81% dintre sârbi au declarat că a fost dăunătoare, doar 4% susținând că a fost benefică. Opt la sută dintre cei chestionați nu au știut să răspundă sau au refuzat să spună.
În Bosnia, 77% dintre cei întrebați același lucru au răspuns că dezmembrarea Iugoslaviei a fost „dăunătoare”, doar 6% apreciind că a fost un lucru bun.
Autorii sondajului consideră că atitudinile negative din Bosnia-Herțegovina pot avea legătură cu nemulțumirile oamenilor legate de performanțele slabe ale guvernului.
În cazul Muntenegrului, care în curând va deveni stat membru NATO, este „mai puțin nostalgică”. Cu toate astea, 65% consideră acum că destrămarea Iugoslaviei a fost nocivă, iar 15% spun că a fost benefică pentru țara lor. 9% dintre cei chestionați nu au răspuns. La rândul lor, macedonenii spun că destrămarea Iugoslaviei a fost dăunătoare, 12 % o percep ca pe ceva bun.
Cei de la Gallup au tratat separat fosta provincie sârbă Kosovo, care încă nu este recunoscută ca stat de multe țări. Aici, 75% dintre respondenți afirmă că destrămarea Iugoslaviei a fost benefică, în timp ce 10% la sută dintre cei întrebați au spus că a fost „dăunătoare”.
În Croația, 55% dintre cei chestionați au spus că a fost benefică, în timp ce 23% au declarat că a fost dăunătoare. În Slovenia, 41% dintre respondenți consideră drept ceva bun ruperea Iugoslaviei, în timp ce 45% o percep ca pe ceva rău.
Potrivit sondajului, minoritățile etnice sunt cele mai predispuse să considere drept dăunătoare dezmembrararea fostei Iugoslavii, sârbii fiind, probabil, și cei mai „subiectivi”, aceștia apreciind în cea mai mare măsură că țara lor a fost afectată, indiferent de locul în care trăiesc.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Cum s-a întors Roata în Ucraina

Celine Dion și-a anulat 40 de concerte din motive de sănătate. Cum arată starul vaccinist și satanist în prezent: FOTO

A avut loc întâlnirea secretă Bilderberg 2023 – guvernul mondial din umbră? Despre ce s-a discutat

Avertisment din partea Rusiei: Un nor radioactiv, format în urma distrugerii munițiilor cu uraniu sărăcit din Ucraina, se îndreaptă spre Europa

Declinul și Prăbușirea Imperiului American

Poveste parcă dintr-un film de groază: Părinții adoptivi ai unei pitice ucrainence susțin că au descoperit că aceasta, în loc să fie un copil de 6 ani, era de fapt un adult sociopat, care le-a făcut viața un coșmar
Recomandările noastre

Un preot catolic demolează atacul cuplului Schmitt - Liiceanu la adresa BOR. În contrast cu Bănescu și Baconschi, cercetătorul Remus Mircea Birtz, doctor în Teologie la Roma și în Istorie la Cluj, a scris o Recenzie de 40 de pagini, publicată de ActivNews

Declinul și Prăbușirea Imperiului American

Cum s-ar putea reactiva Mitropolia Tomisului - o zicere a Profesorului Constantin Barbu care întregește descoperirea excepțională a Mitropolitului Marcus al Tomisului Daciei în scriptele despre Niceea și o Scrisoare Deschisă către Sfântul Sinod. VIDEO

SALVAȚI PAROHIA ROMÂNEASCĂ DIN CERNĂUȚI! Apel la Solidaritate către Mitropoliile Moldovei și Bucovinei și a Basarabiei precum și către orașele înfrățite cu Cernăuțiul. Autoritățile ucrainene au dispus evacuarea și predarea Capelei din cimitirul românesc
Locații: Balcani Bosnia-Herţegovina Croația Iugoslavia Kosovo Serbia
Subiecte: Fosta Iugoslavie Sondaj
Organizații: Gallup
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)