ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii 10 ani, țările BRICS au făcut progrese mari în politica globală și în economie pentru a se contura ca o asociație de state care poate juca un rol cheie într-o nouă ordine mondială. Și, în ciuda predicțiilor despre destrămarea BRICS după venirea la putere în Brazilia a „trumpistului” Jair Bolsonaro, modul în care brazilienii au pregătit lucrările reuniunii care a avut loc între 13 și 14 noiembrie in această țară arată interesul noii guvernări pentru cooperarea economică în cadrul organizației.

Summit-ul din acest an este semnificativ nu numai pentru că asociația marchează a zecea aniversare, ci și pentru locația aleasă. Brazilia este condusă din toamna anului trecut de Jair Bolsonaro, un pro-american convins și un admirator și al lui Donald Trump. Marea victorie a lui Bolsonaro la alegerile prezidențiale i-a făcut pe unii să susțină  că BRICS ar putea rămâne fără prima literă din denumirea organizației, adică prin ieșirea statului brazilian din ea.

La summitul din aceste zile, cei cinci lideri au pus accentul pe stimularea investițiilor în țările lor, pe fondul unei încetiniri a economiei mondiale, având de soluționat și dezacorduri cu privire la probleme nevralgice precum situația din Venezuela și Bolivia.
 
În plus, pe lângă deschiderea către Statele Unite, Bolsonaro a făcut în repetate rânduri o serie de observații ostile la adresa Chinei în timpul campaniei sale, în spiritul modelului său american. Una dintre nemulțumirile sale a fost aceea că Beijingul a înrobit economic Brazilia și, în general, America Latină O altă declarație controversată a reprezentatului Braziliei din BRICS a fost aceea că a face afaceri cu China nu este profitabil.

Un moment important al reuniunii l-a constituit reuniunea bilaterală dintre președintele chinez Xi Jinping și omologul brazilian, acesta fiind, după cum a declarat  Oliver Stuenkel, profesor de relații internaționale la Fundația Getulio Vargas din Brazilia, „punctul final al unui proces de soluționare a ceea ce a fost cea mai gravă criză a relației dintre Brazilia și China din ultimele decenii”.  Iar China va încerca să dea semnalul că este un „prieten în orice vremuri” pentru Brazilia, a adăugat Stuenkel.
 
De asemenea, s-a încercat evitarea unei confruntări între membrii BRICS pe tema situației din Venezuela, in condițiile în care Brazilia nu este de acord cu Rusia și China. ”Venezuela nu este pe agendă, dar nu va fi menționată în declarația comună”, a dezvăluit un diplomat. În plus, demisia, duminică, a președintelui bolivian, Evo Morales, a pus pe poziții opuse Brazilia și Rusia. Prima a salutat plecarea lui Morales, pentru a deschide calea către alegeri corecte, in timp ce Rusia a numit-o lovitură de stat.

Conceptul de BRICS a fost creat de analistul Jim O'Neill de la Goldman Sachs, dar de atunci s-a transformat într-o entitate politică, indiferent de ceea ce au avut în vedere inițial autorii. BRICS a fost descris și ca un grup anti-hegemonic, adică anti-american, un „prototip al lumii multipolare”. În realitate, însă, niciuna dintre țările BRICS nu a fost vreodată interesată să conteste Statele Unite. 

Membrii BRICS rămân însă nemulțumiți de expunerea la acordurile financiare și economice internaționale controlate de Washington, spre deosebire de gama largă de opțiuni pentru acțiuni suverane cu care sunt obișnuiți. Așadar, atunci când președintele Putin sugerează extinderea utilizării monedelor naționale în comerțul reciproc, publicul este dispus acum, mai mult ca niciodată, să asculte apelul său.

În absența accesului în instituțiile internaționale financiare și de dezvoltare sau a dreptului de vot în unele insituții, BRICS a înființat Noua Bancă de Dezvoltare (NDB), în 2014 pentru a finanța proiecte de infrastructură în lumea în curs de dezvoltare. Instituția avea scopul de a rivaliza cu FMI și Banca Mondială, dominată de SUA și Europa, și avea drept scop explicit să strivească poziția Occidentului asupra finanțelor și dezvoltării. Banca avea un capital total autorizat de 100 de miliarde de dolari (91 de miliarde de euro) și era deschisă tuturor membrilor ONU.
 
La patru ani de la începerea operațiunilor, banca avea un capital de 10,2 miliarde de dolari, fiind una dintre cele mai mari bănci multilaterale de dezvoltare. De atunci, banca a împrumutat peste 5 miliarde de dolari în 21 de proiecte. În același timp, BRICS a creat un acord de rezerve de urgență la care au acces membrii BRICS care au nevoie de fonduri.