ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 10.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în sprijinul Central European University (CEU), finanțată de omul de afaceri american de origine ungară George Soros, instituție vizată de un proiect de lege al educației inițiat de Guvernul Orban, informează Agerpres.

La protest au participat studenți, foști studenți, angajați și colaboratori ai CEU, toți acuzând guvernul maghiar de cenzură.

„Regimul Orban își arată adevărata față acum. A ataca universitățile este ce au făcut dictatori ca Pinochet”, a declarat Gabor Matlak, un avocat în vârstă de 46 de ani.

Manifestanții au purtat insigne pe care se putea citi „#IstandwithCEU” și au scandat: „Ce vrem? Libertate pentru studiile noastre!” și „Acum CEU. Cine urmează?”, potrivit sursei citate.

La final protestatarii au aprins luminile de la telefonul mobil, pe modelul euromaidanului kievean și al manifestațiilor anti-guvernamentale din Piața Victoriei. 

Universitatea, înființată de George Soros în 1991, a declarat că este direct vizată de un proiect de lege făcut public de guvern săptămâna trecută. 

Proiectul are în vizor universitățile din țări care nu aparțin Uniunii Europene și interzice acordarea de diplome ungare de către aceste instituții fără un acord între guvernele naționale.

Budapesta mai dorește să interzică universitățile care nu oferă cursuri similare în țara lor de origine. 

Prim-ministrul a mai acuzat „Universitatea Soros” că „trișează”, pentru că poate acorda diplome recunoscute atât în Ungaria, cât și în SUA, ceea ce îi conferă un „avantaj incorect” în raport cu instituțiile locale. 

CEU a subliniat într-un comunicat că respinge complet acuzațiile formulate de Viktor Orban.

„Am fost parteneri corecți în sistemul de învățământ superior din Ungaria timp de 25 de ani, iar orice afirmație contrară este falsă", se mai arată în comunicat. 

Profesorul Sorin Antohi, cunoscut colaborator al fostei Securități comuniste, dar și Monica Macovei, au fost asociați ai CEU.