ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, atacatorul din Nisa care a ucis 84 de oameni în seara zilei de 14 iulie, ar fi trimis familiei sale din Tunisia o sumă importantă de bani, chiar cu câteva zile înainte de masacru. 

Jaber Lahouaiej-Bouhlel (foto), fratele ucigașului, a declarat pentru DailyMail.co.uk că familia ar fi primit de la Mohamed 100.000 de euro. Banii se aflau în niște colete pe care Mohamed le-a trimis prin intermediul unor prieteni ce călătoreau în orașul său natal, Msaken. Jaber, fratele criminalului, spune că a fost surprins să vadă atâția bani, pentru că familia era obișnuită ca Mohamed să le trimită din Franța sume foarte mici.

Anchetatorii francezi vor trebui să verifice veridicitatea informației, dar și proveniența acelor bani. Pentru că, pe de altă parte, deși atacul de la Nisa a fost revendicat ieri de către ISIS, motivațiile criminalului rămân în continuare necunoscute. A acționat Mohamed Lahouaiej-Bouhlel la comandă sau din proprie inițiativă?

De profesie șofer, atacatorul avea 31 de ani și locuia în Nisa. Era tatăl a trei copii, divorțase în 2012 și e descris acum de vecini ca fiind „tăcut”, „retras”, „ciudat”, „puțin religios”. El „pare să se fi radicalizat foarte repede”, spune ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve. Atentatul de la Nisa e „un atac de tip nou”, comis de „indivizi  sensibili la mesajul Daesh, (care) se angajeză în acțiuni extrem de violente, fără a fi nevoie ca ei să fi participat la lupte sau să fi fost instruiți”, subliniază oficialul francez, citat de RTL Info.

„El ar fi putut decide să treacă de la un act individual, de tip suicidal, la comiterea celui mai mare rău posibil. Un moment de nebunie, inspirat de propaganda ISIS”, care le-a cerut în mod repetat „soldaților Califatului” să comită atacuri, mai ales în Franța, cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu mașini, a precizat pentru RTL Info o sursă apropiată anchetei.

A fost Mohamed Lahouaiej-Bouhlel în legătură directă cu mișcarea radicală? Se știe că regiunea Nisa există un focar de radicalizare islamistă peste care a plutit umbra unuia dintre pricipalii recrutori francezi pentru Jihad, Omar Omsen. Pe numele său real Oumar Diaby, acest vechi infractor franco-senegalez s-a alăturat Siriei în 2013. O vreme s-a crezut că a murit acolo, însă în iunie el a reapărut într-o emisiune de televiziune.

Ȋn interiorul camionului condus de Lahouaiej-Bouhlel nu a fost găsit niciun document de propagandă jihadistă. Ȋnsă telefonul atacatorului, dar și probele ridicate cu ocazia perchezițiilor efectuate la ambele adrese cunoscute ale acestuia vor fi verificate, pentru a se găsi mai multe date despre motivele care l-au determinat să comită atacul, dar și despre posibilele sale legături.

Profilul lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, cunoscut mai ales pentru acte de violență, i-a intrigat pe anchetatori. Actul său a fost premeditat și pregătit cu grijă: închiriase camionul cu trei zile înainte de a intra cu el în mulțime și „fără îndoială, a făcut trasee pentru a afla modul în care se va apropia de Promenade des Anglais”, ultra-securizată și parțial închisă traficului în acea seară, pentru festivitățile din 14 iulie. 

Determinarea lui de a ucide cât mai mulți oameni este, de asemenea, o certitudine.

Necunoscut serviciilor de informații, niciodată semnalat pentru radicalizare, Lahouaiej-Bouhlel „era în relații cu persoane care, la rându-le, aveau contact cu islamiștii radicali”, a declarat o sursă RTL Info, fără a preciza dacă ar putea fi vorba și de Oumar Diaby. 

Deocamdată, soția criminalului și patru bărbați care făceau parte din anturajul lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel au fost arestați preventiv.