ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De 14 ani șantierul de la Ground Zero și-a schimbat fața. În fiecare dimineață aici se scurg câteva mii de muncitori care au transformat metru cu metru scena apocaliptică a ruinelor World Trade Center. Aceștia se amestecă cu „gulerele albe” ce asaltează intrarea în turnurile Tower 1 și Tower 4, deja subînchiriate de corporații, și cu grupurile de turiști ce vin să vadă cele două fântâni memoriale realizate pe fundațiile Turnurilor Gemene .

Au murit în 11 septembrie aproape 3000 de oameni aici. Peste 10.000 de fragmente de os și țesut nu au putut fi identificate vreodată cu lista victimelor.

Dezastrul din acea dimineața a însemnat și dispariția bisericuței ortodoxe Sfântul Nicolae. Biserica de la Ground Zero a fost strivită practic în momentul căderii unuia dintre cele două turnuri.

Reconstrucția ei a fost demarată cu peripeții, după mai multe ezitări politice și financiare din partea autorităților. Acum două săptămâni a fost turnat în sfârșit primul cofraj de beton. Structura domului este inspirată din arhitectura bizantină a catedralei Agia Sofia din Istanbul după un proiect realizat de Santiago Calatrava și ales dintre alte treisprezece proiecte. Va fi folosită simbolic marmură albă fără nervuri din vâna întrebuințată de Fidias acum 2500 de ani pentru construcția Partenonului din Atena.

Din păcate acești 14 ani au însemnat pe plan internațional un domino al morții și terorii. „Războiul preventiv” din Afganistan împotriva terorismului, Guantanamo, închisorile secrete și „tehnicile de interogare avansate”, războiul nejustificat din Irak , atentatele teroriste din Londra, Paris și Madrid sunt doar câteva episoade triste din istoria recentă ce ne arăta că vârsta omenirii este departe de a fi o vârstă a înțelepciunii. În Orientul Mijlociu situația conflictuală între islamism și restul populației s-a generalizat, situația din Siria și Irak fiind critică. Viața creștinilor din Afganistan, Siria, Irak, Arabia Saudită, Egipt sau Libia a devenit un calvar. Doar în Irak din 1.500.000 de creștini câți se declaraseră în 2003, astăzi numărul acestora este estimat la mai puțin de 200.000 de persoane. În Siria localități întregi, cum este satul Sadad, au fost masacrate de la copil la bătrân.

În doi ani la numărul 55 de pe Cedar Street va apărea mai mult decât o biserică parohială. St Nicholas National Shrine va fi o biserică emblematică pentru America și pentru întreaga creștinătate. Bisericii din Cedar Street și tuturor celor care înțeleg cuvintele „întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri” ne revine misiunea să mijlocim activ pentru pacea lumii. Istoria o facem noi, nu suntem doar spectatorii sau victimele ei.