ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un convoi de 31 de camioane al ONU a fost bombardat, luni seară, lângă Alep, la doar câteva ore după ce un armistițiu intrat în vigoare săptămâna trecută a fost declarat încheiat de armata siriană.

Convoiul traversa orașul Urum al-Kubrah încărcat cu alimente și medicamente destinate celor 78.000 de persoane care trăiesc în regiune. „Suntem enorm de revoltați în urma acestui atac. Convoiul a fost rezultatul unui proces lung de permisiuni și preparări cu scopul de a ajuta civili aflați în zone izolate", a declarat responsabilul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, potrivit Reuters.

Deocamdată nu se știe dacă în acest incident au fost implicate aviația siriană sau cea rusă. ONU a confirmat că 18 camioane au fost distruse în urma atacului, fără a oferi un bilanț al victimelor. Observatorul Sirian al Drepturilor omului susține că cel puțin 12 persoane, incluzând șoferi ai convoiului, au fost ucise.

Atacul s-a produs la doar câteva ore după ce armata siriană a anunțat încheierea armistițiului intrat în vigoare în urmă cu doar o săptămână, la sfârștiul perioadei agreate inițial. Forțele loiale președintelui al-Assad au refuzat să ia în considerare prelungirea armistițiului, notând peste 300 de încălcări ale acestuia din partea mai multor „grupări rebele”.

Pentagonul a confirmat că Secretarul de Stat american John Kerry va organiza discuții de urgență cu omologul său rus, Sergei Lavrov, pentru a încerca salvarea armistițiului. „Ne vom consulta cu omologii noștrii ruși pentru a-i presa în continuare să-și folosească influența asupra lui Assad în vederea încetării ostilităților”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.

Rusia nu a comentat oficial incidentul până marți dimineață. În cazul în care armistițiul nu va fi reluat, aceasta ar reprezenta un al doilea eșec de încetare a ostilităților între guvernul sirian și rebeli, după ce un alt acord similar în luna februarie a rezistat doar două săptămâni. Livrarea de ajutoare umanitare în zonele asediate reprezintă o parte cheie a acordului de încetare a ostilităților negociat între Moscova și Washington.