ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul german a adus joi un omagiu curajului manifestat de Mișcarea pentru Drepturi Civile din fosta Republică Democrată Germană (R.D.G.), care a condus la o revoluție pașnică în statul comunist în urmă cu 30 de ani, relatează dpa, citată de Agerpres.

Evenimentele petrecute în 1989 au dus la căderea regimului comunist în R.D.G. și, ulterior, la Reunificarea Germaniei, prin fuziunea pe cale democratică a fostului stat socialist cu R.F.G. 

„Zidul Berlinului nu a căzut pur și simplu, ci a fost doborât prin acțiune”, a declarat expertul guvernamental în problemele Germaniei de Est, Christian Hirte, în cadrul unei sesiuni plenare a Bundestagului (camera inferioară a Parlamentului German).

Cetățenii din Germania de Est au luptat cu succes pentru libertate și democrație și acest „eveniment al secolului” merită să fie apreciat, a declarat Christian Hirte, evocând protestele de amploare din 1989, care au culminat prin căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie.

„Democrația și unitatea nu au venit de la sine. Realizarea lor s-a făcut cu sacrificiu personal și cu cel al familiilor”, a adăugat expertul guvernamental federal în problemele Germaniei de Est, subliniind că în vara anului 1989 nu era deloc clar ce urma să se întâmple în fosta R.D.G. 

„Germania datorează respect și recunoștință militanților curajoși din Germania de Est”, a concluzionat Christian Hirte.