ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


333 de organizații non-guvernamentale din Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, România, Slovacia și Ucraina au adresat un apel public către Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, Bridget O’Loughlin, Secretar Executiv al Convenției de la Istanbul și Anders Samuelsen, Președintele Comitetului de Miniștri al UE.

Documentul își propune protejarea femeilor de fenomenul de violență domestică, dar promovează o ideologie ce pretinde că genul persoanei este simplu construct psihosocial și nu are legătură cu sexul biologic. De aceea, semnatarii apelului cer eliminarea din document a elementelor de ideologia genului și a cerinței de a educa populația în spiritul acesteia. Ei menționează că acesta este motivul pentru care documentul nu este ratificat de țările lor.

În 2016, Polonia a făcut demersuri pentru retragerea sa din Convenție. Un europarlamentar al actualei coaliții de guvernământ din Polonia a numit atunci aderarea la Convenția de la Istanbul drept „o greșeală tragică”, explicând: „O minciună repetată de o mie de ori, chiar și în numele celor mai înalte idealuri, nu devine reală. Ideologia nu încetează să mai fie o amenințare doar pentru că uneori încearcă să stea pe partea victimei fără apărare”.