Peste 50.000 de japonezi au manifestat pe insula Okinawa, în sudul Japoniei, împotriva prezenței bazelor militare americane și a recentelor incidente în care au fost implicați militari americani, scrie Agerpres.

Protestul a fost convocat după violarea și asasinarea în aprilie a unei tinere nipone de către un fost pușcaș marin, cel mai grav incident din regiune din ultima vreme în care au fost implicați militari americani și care a dus la o tot mai mare respingere de către localnici a prezenței militare americane.

Manifestația, susținută de majoritatea filialelor locale ale partidelor politice și de către organizațiile cetățenești, a început la ora locală 14:00 (04:00 GMT) într-un parc din localitatea Naha. Protestatarii au afișat pancarte pe care scria "Fără baze ale SUA" și au strigat "Afară cu pușcașii", a informat postul de stat NHK.

Este vorba despre una dintre cele mai ample manifestații împotriva prezenței militare americane în acest arhipelag din sudul Japoniei, din octombrie 1995, când circa 85.000 de persoane au protestat după violarea unei fetițe de 12 ani de către trei militari americani, au relatat mass media nipone.

Politicienii și organizațiile participante, printre care și guvernatorul prefecturii, Takeshi Onaga, au semnat un manifest prin care au cerut retragerea tuturor bazelor americane din Okinawa, unde se află majoritatea instalațiilor militare ale SUA în țara asiatică. În text se mai solicită revizuirea acordului semnat în 1960 între Japonia și SUA care reglementează jurisprudența asupra acestor baze și a personalului aferent și care prevede ca suspecții de delicte pe teritoriul nipon să răspundă în fața justiției americane.

Totodată, participanții au cerut Casei Albe să-și ceară scuze familiei tinerei ucise și tuturor locuitorilor din Okinawa. De altfel, familia fetei a participat la protest. Nu doar la Naha au avut loc proteste, ci și în fața clădirii Dietei (Parlamentul) din Tokyo și a mai multor baze americane din Okinawa, însă în acest ultim caz poliția a intervenit pentru a-i împrăștia pe manifestanți.

La 20 mai, un fost militar american care lucra la baza Kadena a fost reținut pentru violarea și asasinarea unei localnice de 20 de ani. În martie, un pușcaș marin a fost arestat după ce a violat o turistă niponă la Naha, iar o femeie din armata americană a fost reținută în iunie în aceeași localitate pentru că a condus beată și a provocat un accident.

După toate aceste incidente, SUA le-au interzis tuturor militarilor americani din Okinawa să-și mai părăsească bazele începând cu orele 22:00 și să mai consume alcool în afara bazelor, în timp ce autoritățile nipone au trimis patrule speciale pentru a supraveghea zonele din apropierea bazelor militare și barurile de noapte.

În Okinawa sunt staționați mai mult de jumătate din cei aproximativ 47.000 de militari pe care Washingtonul îi menține în Japonia și tot aici se află 74% dintre bazele militare americane din această țară asiatică.