ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 59 de persoane au fost ucise, iar 117 sunt grav rănite, după ce indivizi înarmați au atacat o academie de poliție din Quetta, oraș din sud-vestul Pakistanului, au anunțat marți autoritățile.

Circa 200 de cadeți se aflau în școală în momentul în care a fost atacat complexul. Unii dintre ei au fost luați ostatici în timpul atacului, care a început luni noapte și a durat cinci ore. Cinci-șase indivizi au atacat un dormitor din incinta complexului în momentul în care cadeții dormeau. Majoritatea celor care au murit sunt cadeți.

Deocamdată atacul nu a fost revendicat, dar convorbiri interceptate indică faptul că este vorba de o grupare jihadistă, Lashkar-e-Jhangvi.

Această grupare extremistă religioasă s-a format în provincia Punjab, iar în trecut a mai dat atacuri, vizând în special minoritatea șiită Hazara din Balucistan. Nu este clar care ar fi fost acum motivația atacului asupra unei academii de poliție.

Potrivit unei fotografii Reuters, unul dintre atacatori - ucis de forțele de securitate - ar fi fost un adolescent.

Atacul de luni seara a fost cel mai grav petrecut în ultimele luni în Pakistan. În august, un kamikaze s-a aruncat în aer într-un spital din Quetta. 70 de oameni au fost uciși.

Atacul de luni seara pare să fi fost bine coordonat. Atacatorii au tras asupra centrului de pregătire din cinci puncte diferite. Ulterior, au intrat în căminul unde se odihneau între 200 și 250 de recruți. S-au auzit mai multe explozii.

Orașul Quetta este considerat o bază a talibanilor din Afganistan. Liderii acestora se întâlneau de obicei la Quetta. Noul șef al talibanilor afgani, Haibatullah Akhundzada, a predat și a predicat timp de 15 ani la o moschee din Quetta, până în mai anul acesta.