ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonezii au comemorat victimele tragediei de la Smolensk, din 2010, în care  au pierit 96 de oameni, printre care fostul președinte Lech Kaczynski și lideri politici și militari importanți ai Poloniei.

În mai multe orașe din Polonia au fost organizate activități de comemorare a accidentul aviatic de la Smolensk, din 10 aprilie 2010, în urma căruia și-au pierdut viața președintele de atunci, Lech Kaczynski, alături de soția sa și de alte 94 de persoane, membri ai Guvernului și ai Legislativului, comandanți ai Forțelor Armate precum și alți demnitari polonezi. Delegația oficială poloneză urma să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, masacru comis de poliția secretă sovietică, NKVD.

Principala ceremonie a fost organizată duminică, la Varșovia, la care au participat președintele polonez, Andrzej Duda, premierul Beata Szydło, fratele geamăn al fostului președinte Lech Kaczynski, care și-a pierdut viața în accidentul aviatic și rude ale victimelor.

La data de 10 aprilie 2010, avionul prezidențial polonez s-a prăbușit la Smolensk, la 400 de kilometri sud-vest de Moscova, în condiții de ceața groasă. Tragedia aviatică s-a soldat cu moartea a 96 de persoane, între care Lech Kaczynski, presedintele în exercițiu al Poloniei la acea data.
 
Ancheta privind cauzele accidentului din 10 aprilie 2010 a fost redeschisă de Jaroslaw Kaczynski, la scurt timp după ce a câștigat alegerile. El a respins concluziile precedentului guvern liberal, potrivit cărora accidentul ar fi fost atribuit condițiilor meteo nefavorabile, precum și erorilor piloților polonezi și ale controlorilor de trafic ruși, precizează France Presse. 

Tragedia de la Smolensk a realimentat în Polonia teoriile conspiraționiste, potrivit cărora președintele Lech Kacynski ar fi fost victima unui atentat pus la cale de premierul polonez de la acea vreme, Donald Tusk și președintele rus Vladimir Putin, teorii întreținute de partizani ai ex-premierului polonez Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului președinte.