Polonezii au comemorat victimele tragediei de la Smolensk, din 2010, în care  au pierit 96 de oameni, printre care fostul președinte Lech Kaczynski și lideri politici și militari importanți ai Poloniei.

În mai multe orașe din Polonia au fost organizate activități de comemorare a accidentul aviatic de la Smolensk, din 10 aprilie 2010, în urma căruia și-au pierdut viața președintele de atunci, Lech Kaczynski, alături de soția sa și de alte 94 de persoane, membri ai Guvernului și ai Legislativului, comandanți ai Forțelor Armate precum și alți demnitari polonezi. Delegația oficială poloneză urma să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, masacru comis de poliția secretă sovietică, NKVD.

Principala ceremonie a fost organizată duminică, la Varșovia, la care au participat președintele polonez, Andrzej Duda, premierul Beata Szydło, fratele geamăn al fostului președinte Lech Kaczynski, care și-a pierdut viața în accidentul aviatic și rude ale victimelor.

La data de 10 aprilie 2010, avionul prezidențial polonez s-a prăbușit la Smolensk, la 400 de kilometri sud-vest de Moscova, în condiții de ceața groasă. Tragedia aviatică s-a soldat cu moartea a 96 de persoane, între care Lech Kaczynski, presedintele în exercițiu al Poloniei la acea data.
 
Ancheta privind cauzele accidentului din 10 aprilie 2010 a fost redeschisă de Jaroslaw Kaczynski, la scurt timp după ce a câștigat alegerile. El a respins concluziile precedentului guvern liberal, potrivit cărora accidentul ar fi fost atribuit condițiilor meteo nefavorabile, precum și erorilor piloților polonezi și ale controlorilor de trafic ruși, precizează France Presse. 

Tragedia de la Smolensk a realimentat în Polonia teoriile conspiraționiste, potrivit cărora președintele Lech Kacynski ar fi fost victima unui atentat pus la cale de premierul polonez de la acea vreme, Donald Tusk și președintele rus Vladimir Putin, teorii întreținute de partizani ai ex-premierului polonez Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului președinte. 
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de infuențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te.


Fiecare dintre voi poate contribui. Susține ActiveNews