ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


100.000 de militari, sute de tancuri, rachete și avioane de luptă. Așa a arătat marți celebra Piață Tiananmen. Locul în care regimul de la Beijing a aniversat, printr-o defilare impresionantă, 70 de ani de la nașterea Republicii Populare Chineze. Mai exact ziua de 1 octombrie 1949, când Mao Zedong și-a proclamat Constituția după încheierea bătăliei decisive a războiului civil împotriva soldaților lui Chiang Kai-shek. 

În total 100.000 de militari, sute de tancuri, rachete și avioane de luptă au defilat la Beijing în fața liderilor de cel mai înalt rang din țară, adunați în balconul Porții Tiananmen, locul unde Mao Zedong a proclamat Republica Populară.

„Nimic nu poate zdrunicina fundația marii noastre națiuni. Nimic nu poate împiedica națiunea și poporul chinez să meargă înainte”, a spus președintele Xi Jinping.

Mii de invitați, adunați în imensa Piață Tiananmen au agitat o mare de fanioane roșii în fața președintelui chinez, care tocmai trecuse în revistă trupele, înainte de plecarea în defilare, cea mai mare organizată vreodată în China, potrivit cotidianului Global Times.

Elicoptere au deschis defilarea aeriană, în două formațiuni, care formau cifra ”70” pe cerul capitalei chineze, acoperit de un nor de poluare.

Vârful tehnologiei militare chineze - racheta nucleară intercontinentală de tip DF-41 - a defilat pentru prima oară. Racheta, cu presupusă rază de acțiune de 14.000 de kilometri, ar putea, teoretic, să atingă teritoriul Statelor Unite.
Pe lângă capacitățile nucleare și dronele de recunoaștere, aeronavele strategice moderne Xian Y-20 și Awacs Xian KJ-2000 au însoțit deasupra cerului Beijingului și avionul de vânătoare J-20, fabricat de Chengdu. J-20 este avionul de viitor, fiind unul de generația a 5-a cu capabilități stealth. Dar și bombardierul strategic Xian H-6N, care poate fi utilizat atât pentru realimentarea în zbor, cât și ca platformă de lansare a rachetelor de croazieră înarmate cu focoase nucleare.
 
Xi Jinping, care a consolidat și mai mult autoritatea Partidului Comunist Chinez, după venirea sa la putere, la sfârșitul lui 2012, este considerat drept cel mai puternic lider chinez de la regimul lui Mao (1949-1976).

Puterea chineză este contestată de către președintele american Donald Trump, care a declanșat anul trecut un război comercial împotriva beijingului, prin lovituri de taxe vamale punitive. Economia chineză a început să se resimtă lovitura.

Festivitățile s-au ținut sub o puternică supraveghere. Numai un public triat este admis pe imensul bulevard al Păcii Eterne, pentru a vedea defilarea, în condițiileîn care la 2.000 de kilometri sud de Beijing, manifestanți din Hong Kong, care sfidează regimul comunist de aproape patru luni, au îndemnat la o „zi a furiei” marți.
 
Fostă colonie britanică, Hong Kong a fost înapoiată Chinei în 1997, printr-o înțelegere ai cărei termeni includeau protecția unor drepturi ca libertatea presei și a adunărilor. Acest model de guvernare este denumit „O țară, Două sisteme”. Validitatea acestui acord expiră în 2047, atunci când Hong Kong va redevi parte din China. Această dată este unul dintre motivele proitestelor din Hong Kong. Tinerii au sentimentul că nu mai au timp să lupte pentru democrație și independență.