ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Supremă a SUA a hotărât în unanimitate că Donald Trump nu poate fi exclus din alegerile prezidențiale pe motiv că ar fi participat la „insurecția” din 6 ianuarie.

În luna decembrie, Curtea Supremă a statului Colorado a decis cu scorul de 4-3 că Trump a încălcat „interdicția insurecțională” prevăzută de al 14-lea Amendament și că nu este eligibil să fie înscris pe buletinele de vot ale statului.

Dispoziția articolului 3 al celui de-al 14-lea Amendament datează din timpul Războiului Civil și interzice persoanelor care au jurat pe Constituție și care mai apoi s-au angajat în „acte insurecționale” să își exercite funcțiile.

Decizia din Colorado deschidea drumul și altor state să procedeze în mod asemănător, interzicându-i lui Donald Trump prezența în alegerile prezidențiale pe motiv că ar fi instigat la „insurecția din 6 ianuarie 2021” de la Capitoliu.

Hotârârea Curții Supreme din 4 martie 2024, cu 9 voturi pentru și zero împotrivă, pune punct nebuniei care se pornise în statele controlate de Democrați de a-i interzice lui Donald Trump posibilitatea de a candida, lăsându-i cale liberă lui Joe Biden spre Casa Albă.

Până acum, peste 60 de contestații fuseseră depuse în diverse state, pentru a contesta dreptul lui Trump de a candida.

Însă toți cei nouă judecători de la instanța supremă a SUA au stabilit că statele nu pot decide asupra dreptului candidaților de a exercita funcții la nivel federal.