Nagasaki a comemorat miercuri atacul nuclear care a lovit orașul din sud-vestul Japoniei în urmă cu 72 de ani, într-o ceremonie marcată de un apel vibrant al primarului pentru semnarea recentului tratat ONU care interzice armele atomice, relatează AFP.

„Nici macăr nu ați participat la negocieri", a spus edilul Tomohisa Taue, adresându-se Guvernului în „declarația de pace" anuală, rostită în japoneză, dar tradusă în mai multe limbi. „Este un lucru dificil de înțeles pentru cei care trăiesc în regiunile afectate de bombardamente nucleare", a adăugat el.

„Ca singura țară care a suferit distrugerile provocate de astfel de arme, vă cer să faceți tot ce vă stă în putere să participați cât mai repede la aceste negocieri și să vă revizuiți politica de apărare care depinde de o umbrelă nucleară", cea a Washingtonului, care și-a luat angajamentul de a-și proteja aliatul nipon prin principiul disuasiunii, a subliniat oficialul.

La începutul lunii iunie, un tratat care interzice armele atomice a fost adoptat de cei 122 de membri ONU, dar puterile nucleare – SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franța, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord – au boicotat discuțiile. Aceeași măsură a luat-o și Japonia, precum și majoritatea statelor NATO.

Taue și-a exprimat „recunoștința profundă" față de ONU și față de toți cei care au promovat acest tratat, „care vorbește atât de bine despre suferința și eforturile hibakusha (supraviețuitorii atacului – n.r.)" și care ar putea fi numit „Tratatul Hiroshima și Nagasaki".  

Premierul Shinzo Abe, prezent la ceremonie, nu a făcut referire explicit la document. „Japonia este hotărâtă să joace un rol de prim plan, lucrând atât cu puterile nucleare, cât și cu cele non-nucleare, pentru a ajunge la o lume fără arme atomice”, a spus el.

Anterior, un clopot a răsunat la ora locală 11.02 (5.02 ora României), ora exactă când a explodat bomba atomică, pe 9 august 1945. Mai multe mii de persoane, printre care supraviețuitori și apropiați ai victimelor, au ținut un moment de reculegere.

Circa 74.000 de oameni au murit în explozia inițială, în timp ce alte câteva mii au decedat în lunile și anii care au urmat, din cauza radiațiilor.

Atacul a venit la trei zile după ce Statele Unite au lansat prima bomba nucleară din istorie, la Hiroshima, omorând circa 140.000 de oameni.