ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 „Gelbotul” seamănă cu un vierme și este alimentat de cele mai mici modificări de temperatură din organism, explică echipa de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins care l-a creat.

Unul dintre aceștia, David Gracias, a declarat:

„Pare foarte simplist, dar este vorba de un obiect care se deplasează fără baterii, fără cablaj, fără alimentare externă de nici un fel, doar pe baza creșterii și descreșterii în volum a gelului. Studiul noastru arată cum manipularea formei, a dimensiunilor și a modelelor de geluri poate schimba morfologia pentru a încorpora un fel de inteligență pentru mișcare.”

Robotul, imprimat 3D, alcătuit din gelatină, este destinat să înlocuiască pastilele sau injecțiile intravenoase care pot provoca efecte secundare periculoase.

Prototipul creat de Johns Hopkins a fost anunțat în revista Science Robotics pe 14 decembrie.

Spre deosebire de majoritatea roboților, care sunt construiți din materiale solide (metale sau plastic), „gelbotul” este fabricat dintr-un gel inovativ pe bază de apă, având consistența unui jeleu.

Echipa de la Johns Hopkins spune că gelul „se umflă sau se micșorează” în funcție de temperatură, astfel încât poate fi folosit la crearea de „structuri inteligente”.

Gracias susține că viermele gelatinos care se târăște prin corpul pacientului poate administra medicație unei tumori, cheag de sânge sau infecții în mod direct, fără a afecta țesuturile sănătoase.

Spre deosebire de pastilele administrate pe cale orală sau de lichidele injectabile, care își fac efectul după un anumit timp, „gelbotul” poate reține o doză de medicament pentru a o injecta imediat de își atinge ținta.

De asemenea, cercetătorii care au creat „gelbotul” preconizează că acesta va putea fi folosit de medici pentru a pune diagnostice.