ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Greciei, Alexis Tsipras, acceptă majoritatea condiţiilor impuse de creditorii internaţionali weekendul trecut, cu doar câteva ajustări, în condiţiile în care statul elen a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei scrisori trimise de acesta marţi noaptea şi obţinută de Financial Times. Tsipras nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, până acum, scrisoarea.
 

Scrisoarea de două pagini trimisă şefilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene, dezvoltă solicitarea surpinzătoare de marţi de prelungire a programului de susţinere care a expirat şi de acordare a unuia nou în valoare de 29,1 miliarde de euro, scrie Mediafax.

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut o ofertă de acord de ultim moment autorităţilor de la Atena, în care premierul elen Alexis Tsipras ar fi trebuit să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendumul de pe 5 iulie.

Oferta publicată duminică de creditori include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adăugată pentru hoteluri să fie de 13% şi nu de 23% aşa cum solicitau anterior instituţiile europene.O altă altă cerere pe care grecii nu o acceptă se referă la majorarea vârstei de pensionare.
 
Grecia a devenit prima ţară din zona euro care intră în incapacitate de plată. Guvernul de la Atena avea timp până la ora 1 pentru a plăti rata de 1,5 miliarde de euro, iar acest lucru nu s-a întâmplat, deşi s-a negociat până în ultimul moment.