ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii europeni sunt gata să facă concesii premierului David Cameron la summitul care a început joi și continuă și vineri pentru a asigura menținerea Marii Britanii în Uniune. Dar care sunt consecințele unui posibil Brexit pentru Europa?

La Bruxelles se reiau vineri negocieri dure, cu miză uriașă: Uniunea Europeană și Londra caută, la summitul de două zile, un compromis, pentru evitarea ieșirii Marea Britanii din spațiul comunitar, așa-numitul Brexit.

Atmosfera este tensionată, iar primele declarații arată deja diferențele de opinii privind ajungerea la un acord.

Marea Britanie propune, între altele, posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale, iar multe state din est anunță că această propunere încalcă tratatele privind libertatea de mișcare și poate crea un precedent periculos.

Multe state au anunțat în timpul summitului că nu sunt dispuse să renunțe la convingerile lor, care stau la baza construcției europene și anume, că țările membre trebuie să colaboreze permanent și să fie respectate tratatele europene. 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a reafirmat că summitul este decisiv. Spre deosebire de tonul său nu tocmai optimist, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunțat  că este încrezător că la summit va exista un acord.

Premierul britanic, David Cameron, a anunțat la sosire că dorește un acord convenabil pentru țara sa.

În Marea Britanie, cotidianul Financial Times găsește că britanicii ignoră pur și simplu implicațiile pe care le-ar avea cu adevărat un vot de da sau nu.

”Poate temerile pe care ni le care inspiră zona euro sunt exagerate. Poate că se va da curs sensibilități britanice, inclusiv celor legate de sectorul nostru financiar. Nu știm dacă într-un deceniu, piața unică a serviciilor va fi o realitate sau încă în stadiu de dezbatere. Nu știm dacă exporturile noastre în afara UE vor fi mai importante decât cele de piața europeană și regulile care o guvernează se vor dovedi mai puțin importante pentru existența noastră. Referendumul acesta vine prea devreme”.