ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, favorabil continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel, a fost ales sâmbătă președinte al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german.

Cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegați invitați să voteze, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival istoric al cancelarului și favorabil unei cotituri spre dreapta, potrivit rezultatelor unui scrutin intern și va conduce tabăra conservatoare în alegerile generale din septembrie, după cum scrie Financial Times.
 
Tradițional, șeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru „Uniune”, astfel că Laschet ar putea fi noul cancelar.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, și foarte posibil noul cancelar al Germaniei, este un apropiat al Angelei Merkel. Acesta a stârnit însă controverse la conferința de securitate de la München, de anul trecut, când a insistat să vorbească în germană la o dezbatere în limba engleză despre viitorul UE.
 
Până în 2010, Laschet a fost ministrul Integrării în guvernul regional al NRW. Promovând o politică liberală de integrare a străinilor, Laschet și-a atras adversitatea cercurilor conservatoare din CDU, care l-au poreclit, în batjocură, „Armin al turcilor”. În repetate rânduri, Laschet a pledat pentru recunoașterea de către Germania a religiei islamice, ceea ce i-ar conferi acesteia un statut juridic asemănător bisericilor creștine și comunităților evreiești.

Angela Merkel a declarat în repetate rânduri că nu își dorește un al cincilea mandat de cancelar al Germaniei, mesaj pe care l-a reiterat în discursul său de Anul Nou televizat de acum două săptămâni.