ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imaginile cu băiatul sirian de trei ani eșuat pe o plajă din Turcia au făcut înconjurul lumii. Aylan Kurdi, băiețelul de trei ani din imagini, a plecat pe mare împreună cu familia sa, dar a murit după ce barca de cauciuc în care se afla s-a răsturnat în timpul nopții. Alături de el a mai murit și fratele său și mama sa.

Imediat însă, pe rețelele de socializare au apărut teorii care afirmau că trupul băiatului a ajuns de fapt, în altă parte, de unde a fost luat și mutat, fiind pus intenționat în poziția în care a fost fotografiat. Scopul? Obținerea unui sentiment de indignare și de simpatie cu cauza refugiaților. Fotografia a fost realizată de către Nilüfer Demir, de la agenția locală Dogan. 
 
 

Între timp, agenția turcească de presă Anadolu, a publicat o altă fotografie. În respectivul instantaneu, un jandarm turc verifică trupul ce pare a fi al unui băiețel, dar care eșuașe într-o altă parte, între niște stânci de pe plajă. Imediat, fotografia a fost folosită ca o "dovadă" în sprijinul teoriei conspiraționiste.

În realitate, însă, la o privire mai atentă, se poate observa cu ochiul liber că băiețelul din a doua fotografie poartă încălțăminte cu talpă roșie, asta în timp ce Aylan Kurdi avea adidași cu talpă maroniu deschis.

În dreapta jandarmului se vede părul băiatului, mare și negru. Aylan Kurdi avea părul foarte scurt. 

Mai mult ca sigur, este vorba despre fratele mai mare al lui Aylan, care era în vârstă de cinci ani. Mai jos aveți fotografia întreagă și partea în care se vede încălțămintea copilului, mărită.