Militanții împotriva independenței Cataloniei au manifestat duminică la Barcelona, cerând încetarea violențelor care au avut loc săptămâna trecută în capitala provinciei spaniole Catalonia, informează Reuters, citată de Agerpres

În fața a sute de susținători, Albert Rivera, liderul partidului „Ciudadanos” (de centru-stânga) și susținător al menținerii Cataloniei în componența Regatului Spaniei, a acuzat în egală măsură Guvernul central al socialistului Pedro Sanchez că nu a depus suficiente eforturi pentru a pune capăt tulburărilor.

„Oamenii nu-și mai pot duce copiii la școală, nu-și mai pot deschide magazinele”, a subliniat Albert Rivera. „Avem nevoie de un Guvern spaniol care să îi protejeze pe cei vulnerabili”, a adăugat liderul formațiunii politice „Ciudadanos”.

Condamnarea luni de către Tribunalul Suprem spaniol a nouă lideri separatiști catalani la pedepse cu închisoarea între 9 și 13 ani a provocat un val de indignare în Catalonia, unde au avut loc ample manifestații de stradă, marcate de confruntări violente cu forțele de ordine, cu un bilanț de câteva sute de răniți.

Un polițist și un protestatar se află în continuare în stare critică, în timp ce mai multe persoane și-au pierdut un ochi după ce au fost lovite de gloanțele de cauciuc trase de forțele de ordine, a anunțat duminică primarul general al Barcelonei, Ada Colau, care se opune mișcării secesioniste. 

„Violențele scad în intensitate, dar continuăm să lucrăm pentru ca acestea să nu existe”, a declarat, la rândul său, Ministrul de Interne în exercițiu, Fernando Grande-Marlaska, în darea sa de seamă zilnică despre tulburările în massă. Ministrul a anunțat că, de la începutul protestului secesioniștilor, 288 de polițiști au fost răniți și 194 de protestatari au fost arestați.