Biserica ortodoxă bulgară Sfântul Ștefan din Istanbul, numită și „Biserica de fier”, a fost redeschisă duminică în prezența liderilor turc și bulgar, președintele Recep Tayyip Erdogan lăudând cu această ocazie politica Ankarei față de minoritățile religioase, relatează France Presse.

„Sunteți liberi să vă practicați religia și sunteți sub protecția noastră”, a spus președintele Turciei referindu-se la minoritățile din Turcia, ca răspuns la acuzațiile că țara, condusă de islamo-conservatori, nu ar face suficient pentru a proteja minoritățile creștine și patrimoniul acestora.

„Responsabilitatea statelor este de a proteja libertatea confesională pentru toți cetățenii, indiferent de credințele sau originile lor”, a adăugat el în prezența premierului bulgar, Boiko Borissov, a cărui țară asigură până în iunie Președinția Uniunii Europene.

Redeschiderea Bisericii Sf. Ștefan are loc după șapte ani de lucrări de restaurare. Clădirea, situată în cartierul Balat, pe malurile Bosforului, unde trăiesc în mod tradițional comunități creștine și evreiești, a fost construită din fier în 1898, de unde apelativul de „Biserica de fier”.

La restaurarea bisericii Sf. Ștefan, care a costat 3,3 milioane de euro, au contribuit ambele țări.

Redeschiderea bisericii a avut loc la 7 ianuarie, data la care ortodocșii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews