ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica ortodoxă bulgară Sfântul Ștefan din Istanbul, numită și „Biserica de fier”, a fost redeschisă duminică în prezența liderilor turc și bulgar, președintele Recep Tayyip Erdogan lăudând cu această ocazie politica Ankarei față de minoritățile religioase, relatează France Presse.

„Sunteți liberi să vă practicați religia și sunteți sub protecția noastră”, a spus președintele Turciei referindu-se la minoritățile din Turcia, ca răspuns la acuzațiile că țara, condusă de islamo-conservatori, nu ar face suficient pentru a proteja minoritățile creștine și patrimoniul acestora.

„Responsabilitatea statelor este de a proteja libertatea confesională pentru toți cetățenii, indiferent de credințele sau originile lor”, a adăugat el în prezența premierului bulgar, Boiko Borissov, a cărui țară asigură până în iunie Președinția Uniunii Europene.

Redeschiderea Bisericii Sf. Ștefan are loc după șapte ani de lucrări de restaurare. Clădirea, situată în cartierul Balat, pe malurile Bosforului, unde trăiesc în mod tradițional comunități creștine și evreiești, a fost construită din fier în 1898, de unde apelativul de „Biserica de fier”.

La restaurarea bisericii Sf. Ștefan, care a costat 3,3 milioane de euro, au contribuit ambele țări.

Redeschiderea bisericii a avut loc la 7 ianuarie, data la care ortodocșii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul.