ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prima Liturghie divină a fost săvârșită sâmbăta trecută în  noua Catedrală Sfânta din Varșovia. Un eveniment îndelung așteptat de credincioși, care are  loc la mai puțin de trei ani de la binecuvântarea și așezarea pietrei de temelie de către Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și de Mitropolitul Sava al Varșoviei, la 5 decembrie 2015, potrivit orthodoxie.com.


Este prima biserică ortodoxă ridicată în capitala Poloniei în ultimul secol. 

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Mitropolitul Sava, asistat de Arhiepiscopul Iov (Getcha) din Telmessos (Patriarhia Ecumenică), Episcopul Hilarion (Alfeev) din Volokolamsk (Patriarhia Moscovei), Episcopul Diodor (Biserica Ortodoxă Ucraineană) ), episcopi ai Bisericii Ortodoxe Poloneze și numeroși clerici. 
 
Sute de credincioși din Polonia, dar și din afara țării, au venit să asiste la prima slujbă ținută aici.  Slujba a fost oficiată și de patru coruri poloneze.

La baza proiectului noii biserici ortodoxe din Varșovia a stat arhitectura cunoscutei catedrale bizantine Sfânta Sofia din Constantinopol, construită în secolul al VI-lea. De asemenea, autorul proiectului, arhitectul Andrzej Markowski, a redus considerabil dimensiunile catedralei: noua biserică din Varșovia va avea 37 m lungime, 30 m lățime și 22 m înălțime.