Premierul britanic Theresa May va anunța oficial Uniunea Europeană, pe 29 martie, că Marea Britanie se retrage din blocul comunitar, au declarat, luni, surse din Uniunea Europeană, citate de Agepres.

Momentul reprezintă începutul unei perioade de doi ani de negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeană, negocieri care ar putea începe în următoarele săptămâni.

Ulterior notificării, președintele Consiliului European, Donald Tusk, va trebui să informeze guvernele celorlalte 27 de state membre în legătură cu principiile generale de urmat în negocierile cu Londra.

Tusk îi va convoca, cel mai probabil la începutul lunii mai, pe liderii celor 27 de state, pentru a adopta principiile finale ale negocierilor dintre UE și Marea Britanie.

La sfârșitul săptămânii trecute, Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a și-a dat consimțământul oficial privind legea Brexit, permițându-i premierului Theresa May să înceapă negocierile de ieșire din Uniunea Europeană.

La data de 24 iunie 2016 , cetățenii Marii Britanii au votat ca țara să iasă din Uniunea Europeană.

Brexitul va avea un impact major asupra Marii Britanii, având în vedere că cel mai mare partener va rămâne tot Uniunea Europeană. Practic, Regatul Unit va trebuie să respecte reglementările UE pentru a putea face schimburi de bunuri și servicii cu bătrânul continent.

Concret, chiar dacă se va afla în afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoită să facă diverse schimburi mai degrabă cu Germania decât cu Statele Unite, cu Italia și nu cu India sau cu Belgia și nu cu Australia, din simplul fapt că va rămâne constrânsă de factorul geografic.