ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile americane raportează zilnic detectarea de obiecte zburătoare neidentificate în spațiul său aerian. Mai nou, China face același lucru. Tensiunea dintre Washington și Beijing crește.

Comandamentul pentru Apărare Aerospațială a Americii de Nord (NORAD) a închis temporar spațiul aerian de deasupra statului Montana, după ce a detectat o „anomalie radar”.

Într-un comunicat emis sâmbătă după amiază, NORAD a arătat:

„Cu cooperarea Administrației Federale a Aviației, NORAD a stabilit un spațiu de restricție temporară a zborurilor în centrul Montanei, pe 11 februarie 2023, pentru a asigura securitatea traficului aerian  în regiune în timpul operațiunilor NORAD. Restricțiile au fost ridicate”

Și documentul continuă:

„NORAD a detectat o anomalie radar și a trimis avione de luptă să investigheze. Aceste aparate nu au investigat nici un obiect care să corespundă cu informațiile radar. NORAD va continua să supravegheze situația.”

Înainte de comunicatul NORAD, senatorul Democrat de Montana Jon Tester a postat pe Twitter un mesaj despre un „obiect”, afirmând că primește cu regularitate informații despre el:

„Sunt la curent cu obiectul din spațiul aerian al Montanei și rămân în contact strâns cu înalți responsabili ai Departamentului Apărării și din administrație. Supraveghez de aproape situația și primesc actualizări în mod regulat. Voi continua să cer răspunsuri pentru opinia publică americană.”

Incidentul NORAD a dat naștere la întrebări și speculații:

Obiectul din Montana este altul decât cel depistat sâmbătă de NORAD în spațiul aerian al Canadei și doborât de un F-22 la ordinul premierului canadian Justin Trudeau.

Obiectul din spațiul aerian canadian a fost descris ca fiind „cilindric”. 

Cu o zi înainte, un alt obiect zburător de mărimea unui automobil de mici dimensiuni a fostdepistat deasupra statului american Alaska și doborât tot de un avion de luptă F-22 Raptor.

Toate aceste evenimente au loc la o săptâmână după ce un balon chinez, despre care autoritățile americane au afirmat că este de spionaj, a fost doborât în largul coastelor Carolinei de Sud.

Într-o declarație ulterioară, liderul majorității Democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, aafirmat că atât obiectul doborât deasupra Alaskăi, cât și cel doborât deasupra Canadei erau cel mai probabil baloane. Dar nu a spus cine era proprietarul acestora.

Schumer nu a oferit nici o explicație nici în legătură cu ce se afla în spațiul aerian al Montanei și care a fost motivul pentru care NORAD a luat decizia închiderii acestui spațiu.

Tot duminică, autoritățile chineze au anunțat că au depistat în provincia Shandong, în largul orașului Rijao, un obiect zburător neidentificat și că au ridicat aviația de luptă pentru a-l doborî.

Până în acest moment, Beijingul nu a anunțat oficial doborârea obiectului, nici natura acestuia.

Potrivit Associated Press, în prezent, Flota a 7-a americană efectuează manevre în Marea Chinei de Sud.