Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au început joi, la Vladivostok, în Extremul Orient rus, prima lor reuniune ce are loc în contextul în care Phenianul caută aliați după eșecul întâlnirii de la Hanoi, în februarie, cu președintele american Donald Trump, transmit dpa și AFP, citate de Agerpres.
 
Pentru Kim este o chestiune de a demonstra lumii că e un lider recunoscut de toate marile puteri și că nu s-a așezat la masă doar cu Donald Trump și cu președintele sud-coreean. Pentru Putin, întâlnirea înseamnă, mai presus de toate, să intre și mai bine în Asia.
 
„Sunt bucuros să vă văd aici”, i-a declarat Putin lui Kim, spunând că speră că va putea ajuta la soluționarea disputei dintre SUA și Coreea de Nord cu privire la programul nuclear al Phenianului.

 „Cred că această întâlnire va fi foarte utilă pentru dezvoltarea legăturilor istorice între cele două țări, care au o îndelungată prietenie, într-o relație mai stabilă și mai solidă”, a declarat la rândul său Kim, menționând că se așteaptă la „un dialog semnificativ” în legătură cu situația din Peninsulă, și felicitându-l pe Putin pentru „construirea unei Rusii puternice”.

Cei doi lideri au fost fotografiați strângându-și mâinile în debutul întâlnirii, apoi așezându-se și zâmbind în fața camerelor de televiziune.

Întâlnirea are loc în campusul universitar de pe insula Russki, în condiții de strictă securitate.
 
Conform agenției TASS, discuțiile tete-a-tete vor fi urmate de convorbiri în format extins.

Pe lângă dosarul nuclear, ar urma să mai fie abordată creșterea cooperării economice și, în mod particular, chestiunea mâinii de lucru nord-coreene.
 
Aproximativ 10.000 de muncitori nord-coreeni lucrează în Rusia, reprezentând o sursă importantă de devize pentru Phenian. Rezoluția 2397 a Consiliul de Securitate al ONU din decembrie 2017 cere însă ca toate statele în care lucrează nord-coreeni să-i trimită pe aceștia în țară în termen de doi ani.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews