ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au început joi, la Vladivostok, în Extremul Orient rus, prima lor reuniune ce are loc în contextul în care Phenianul caută aliați după eșecul întâlnirii de la Hanoi, în februarie, cu președintele american Donald Trump, transmit dpa și AFP, citate de Agerpres.
 
Pentru Kim este o chestiune de a demonstra lumii că e un lider recunoscut de toate marile puteri și că nu s-a așezat la masă doar cu Donald Trump și cu președintele sud-coreean. Pentru Putin, întâlnirea înseamnă, mai presus de toate, să intre și mai bine în Asia.
 
„Sunt bucuros să vă văd aici”, i-a declarat Putin lui Kim, spunând că speră că va putea ajuta la soluționarea disputei dintre SUA și Coreea de Nord cu privire la programul nuclear al Phenianului.

 „Cred că această întâlnire va fi foarte utilă pentru dezvoltarea legăturilor istorice între cele două țări, care au o îndelungată prietenie, într-o relație mai stabilă și mai solidă”, a declarat la rândul său Kim, menționând că se așteaptă la „un dialog semnificativ” în legătură cu situația din Peninsulă, și felicitându-l pe Putin pentru „construirea unei Rusii puternice”.

Cei doi lideri au fost fotografiați strângându-și mâinile în debutul întâlnirii, apoi așezându-se și zâmbind în fața camerelor de televiziune.

Întâlnirea are loc în campusul universitar de pe insula Russki, în condiții de strictă securitate.
 
Conform agenției TASS, discuțiile tete-a-tete vor fi urmate de convorbiri în format extins.

Pe lângă dosarul nuclear, ar urma să mai fie abordată creșterea cooperării economice și, în mod particular, chestiunea mâinii de lucru nord-coreene.
 
Aproximativ 10.000 de muncitori nord-coreeni lucrează în Rusia, reprezentând o sursă importantă de devize pentru Phenian. Rezoluția 2397 a Consiliul de Securitate al ONU din decembrie 2017 cere însă ca toate statele în care lucrează nord-coreeni să-i trimită pe aceștia în țară în termen de doi ani.