În februarie 2013, opt feministe din mișcarea Femen se dezbrăcau în naosul catedralei Notre-Dame din Paris, pentru a „sărbători plecarea Papei” Benedict al XVI-lea,  bătând în clopote cu bucăți de lemn și strigând „Pope no more”. Pe piept și pe spate, ele aveau scrise sloganuri precum „Nu homofobul”, „Criza credinței”, „Bye bye Benedict!”.

La șase ani distanță, președintele francez Emmanuel Macron găsit de cuviință desemnarea uneia dintre dintre cele opt feministe drept consultant al consiliului de administrație pentru egalitatea între bărbați și femei, în cadrul unei instituții create recent.
 
Numele ei este Inna Șevchenko, o franco-ucraineancă, refugiată în Franța în 2012, care va face parte din Secretariatului Egalității și Luptei împotriva Discriminării, prezidat de Marlène Schiappa, loială președintelui francez și o feministă convinsă. Schiappa este cea despre care presa franceză scria că ar fi autoarea unor romane erotice cu pseudonimul  Marie Minelli.

Acest Secretariat al Egalității și Luptei împotriva Discriminării, creat anul trecut, la summit-ul  G7 din Canada și preluat acum de Franța, are sarcina de a preveni, gestiona și rezolva problemele de gen, sexismul și homofobia.

Numirea lui Șevchenko  a provocat nemulțumiri în rândul unor reprezentante ale unor ONG-uri din Franța. „De ce să o numești pe lidera ucraineană mișcării feministe Femen în Comitetul consultativ pentru egalitate? Această activistă radicală, care abia vorbește limba franceză și apără un feminism absurd și creștinofob, nu reprezintă în niciun fel feminismul francez. Ea nu face decât să discrediteze cauza femeilor”, a declarat  Agnes Cerighelli.

În urmă cu 2 ani, Eloise Bouton, fostă membră a FEMEN,a fost condamnată de Curtea de Apel din Paris, la o lună de închisoare și o amendă de 2.000 de euro pentru „exhibționism sexual” în interiorul unei biserici pariziene. În 2013, ea a mimat avortul pruncului Iisus, în fața altarului unei biserici din Paris, la o zi după o acțiune similară în piața Sfântul Petru.

În 2014, alte două activiste  FEMEN au devastat o scenă ce înfățișa Nașterea Domnului din Bruxelles. Îmbrăcate în polițiste, cele două au început să lovească cu bastoanele în figurinele ce înfățișau personajele biblice. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews