Parlamentul britanic a respins vineri, pentru a treia oară, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează Agerpres, citând Reuters, AFP și DPA.

În favoarea acordului s-au pronunțat 286 de deputați, iar împotrivă, 344 de deputați. În urma neratificării la Londra a acordului convenit cu Bruxelles-ul, premierul britanic Theresa May și-a exprimat profundul regret și a avertizat că vor exista consecințe „grave”'.

Singura opțiune juridică rămasă este ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord semnat, planificată pentru 12 aprilie. Theresa May a menționat că, în acest răstimp, Londra nu va mai avea când să convină și ratifice un alt acord.

„Singura opțiune juridică rămasă acum este aceea că Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie. Peste numai 14 zile. Nu este timp suficient pentru a conveni, a legifera și a ratifica un acord și totuși Camera Comunelor a spus clar că nu va permite ieșirea fără un acord. Așadar, va trebui să convenim o cale alternativă de a avansa. Uniunea Europeană a declarat că orice amânare suplimentară va trebui să aibă un scop clar și să fie convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre înainte de 12 aprilie”, a declarat Theresa May.

În consecință, premierul britanic a estimat că este aproape sigur că vor avea loc alegeri europarlamentare în Regatul Unit. Brexit-ul înainte de sfârșitul lunii mai fusese programat astfel tocmai pentru că nu mai avea rost ca Marea Britanie să participe la alegerile pentru Parlamentul European, având în vedere că nu va mai face parte din blocul comunitar în perioada învestirii următorului legislativ european.

Theresa May a anunțat că luni, 1 aprilie, Camera Comunelor va continua dezbaterile pentru a vedea dacă există o majoritate stabilă pentru o anume alternativă asupra relației viitoare dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană.

„Desigur, toate opțiunile vor necesita acordul de retragere. Domnule președinte, mă tem că ne apropiem de limitele acestui proces în Camera Comunelor. Această Cameră a respins No Deal și a respins No Brexit. Miercuri ea a respins toate variantele de acord aflate pe masă. Iar astăzi a respins aprobarea doar a acordului de retragere și continuarea unui proces cu privire la viitor. Guvernul va continua să pledeze pentru un Brexit ordonat, așa cum cere rezultatul Referendumului” din 2016, a încheiat șefa Executivului de la Londra


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews