ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE:

China a lansat exerciții militare cu muniție adevărată în jurul Taiwanului și a închis spațiul aerian pentru avioanele civile, în timp ce Beijingul a calificat vizita lui Nancy Pelosi drept „o încălcare gravă” a suveranității și a cerut SUA să înceteze să se mai amestece în regiune. China a mai anunțat că exercițiile militare prin care a înconjurat practic insula pe care se află Numărul 4 al Americii vor dura până pe 7 august.

Președinta Camerei Reprezentanților SUA a aterizat la Taipei marți seara, ora locală. „Partea americană își va asuma responsabilitatea și va plăti prețul pentru subminarea intereselor suverane de securitate ale Chinei”, a declarat Ministerul chinez de Externe, la scurt timp.

Imagini apărute în spațiul online și publicate de DailyMail par să arate tancuri amfibii chinezești pe coasta Fujian, de-a lungul Strâmtorii Taiwanului. De asemenea, avioanele de război ale Beijingului au zburat marți foarte aproape de strâmtoarea Taiwan, într-o mișcare provocatoare.

Patru nave de război americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan, sunt poziționate în apele de la est de Taiwan.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Avionul care o avea la bord pe Nancy Pelosi a aterizat fără incidente pe insula Taiwan, după săptămâni de speculații privind vizita.

Aterizarea s-a desfășurat fără incidente sau vreo obstrucție vizibilă din partea forțelor aeriene chineze.

Vizita lui Pelosi este prima pe care o face un președinte al Camerei Reprezentanților, după cea din  1997 a lui Newt Gingrich.

Deși între Statele Unite și Taiwan nu există oficial relații diplomatice, astfel de vizite la nivel înalt oferă greutate regimului de la Taipei și o oarecare securitate diplomatică.

China, care susține că Taiwanul face parte integrală din teritoriul său național, a amenințat fățiș regimul de la Washington, pentru a-l determina să renunțe la vizită.

Joia trecută, într-o convorbire cu Joe Biden, Xi Jinping l-a avertizat că „cine se joacă cu focul, de foc piere”.

Oficiosul comunist de la Beijing, Global Times, a scris că o vizită a lui Pelosi poate fi considerată o „invazie” și că forțele chineze au dreptul să deschidă focul. Mai întâi, de avertisment, dar putând merge până la „doborârea” avionului lui Pelosi.

Un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe chinez a declarat și el că, în cazul în care avionul lui Pelosi va încerca să aterizeze la Taiwan, Beijingul „nu va sta cu brațele încrucișate”.

Pentagonul însuși a avertizat că vizita este periculoasă.

Venirea lui Nancy Pelosi în Taiwan este marcată de o puternică prezență militară americană în zonă.

Navele marinei militare americane sunt poziționate în apele de la Est de Taiwan, desfășurând ceea ce oficialii de la Washington au numit exerciții militare standard.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a confirmat pentru Fox News că portavionul Ronald Reagan se află în Marea Filipinelor, la Est de Taiwan, împreună cu crucișătorul cu rachete teleghidate USS Antietam și cu distrugătorul USS Higgins.

Prezența navelor americane în regiune este o replică la manevrele desfășurate de navele chineze.

După ce Pelosi a aterizat, Beijingul a promis că va începe chiar din această noapte exerciții militare în jurul Taiwanului în care va folosi muniție de luptă, Inclusiv rachete.

Un anunț care pare menit să „repereze” onoarea șifonată a Beijingului.

Pe de altă parte, însă, faptul că forțele chineze nu au încercat să împiedice în mod direct pătrunderea avionului numărului 3 de la Washington în spațiul aerian al Taiwanului nu înseamnă că afacerea se încheie aici.

Dimpotrivă, s-ar putea ca fitilul de-abia să fi fost aprins.