În urmă cu o săptămână, mai multe site-uri occidentale prezentau imagini cu sutele de refugiați aflaţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, care ar fi refuzat ajutoarele trimise de Crucea Roşie pe motiv că aveau pe ele un simbol creștin, Crucea. Ziariștii de la site-ul Il Post au aflat cauza reală.

Predrag Petrovici, cel care a filmat imaginile cu refugiații de la granița dintre Grecia și Macedonia, a stat de vorbă cu cei de la Il Post. În filmulețul realizat de el apar mai mulți refugiați care refuză pachetele cu ajutoare umanitare, care aveau pe ele logo-ul Crucii Roșii (crucea roșie pe fundal alb). În mediul virtual mulți s-au grăbit să comenteze refuzul imigranților, acuzându-i că nu le-au vrut pentru că acela ar fi un simbol creștin
 
Predrag Petrovici, redactor șef la site-ul a1on.mk, demontează această acuzație, relatând cum au stat exact lucrurile.  Refugiaţii petrecuseră deja trei zile în câmp, la graniţa dintre Macedonia şi Grecia. În momentul în care video-ul a fost filmat, ploua cu găleata de vreo două ore, peste sutele de oameni care aşteptau în faţa gardului se sârmă ghimpată pentru că poliţia macedoneană nu îi lăsa să treacă graniţa. În acest moment extrem de tensionat au sosit cei de la Crucea Roşie cu ajutoare, apă şi alimente. Furioși că nu erau lăsați să treacă granița, refugiații au început să strige, către cei de la Crucea Roșie ”Nu!Nu!”, părând că refuză pachetele.

Poliţia macedoneană a permis trecerea a numai 200-300 de persoane la ficare două, trei ore, aceasta fiind capacitatea trenurilor care leagă localitatea Gevgelija de graniţa Macedoniei cu Serbia.

Corinne Ambler, reprezentantă a Crucii Roșii, a confirmat, de asemenea, pentru Il Post că imaginile au fost realizate într-un moment în care oamenii erau tensionați de restricțiile impuse de poliția macedoneană. Și ea consideră că ceea ce s-a văzut era doar o manifestare a frustrării oamenilor ținuți în fața gardului de sârmă ghimpată.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews