ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în Franța, într-o nouă zi de mobilizare cu grad ridicat de risc a mișcării populare '”vestele galbene”, fiind reținute aproape 1.000 de persoane, relatează AFP, informează Agerpres.

Poliția a anunțat că până după-amiază au fost reținute aproape 1.000 de persoane pe întreg teritoriul țării, dintre care 651 la Paris. 724 de persoane au fost plasate în arest, din care 536 în capitala Franței.

Potrivit sursei citate, la Paris, la mijlocul zilei au izbucnit ciocniri care au durat mai multe ore. Pe celebrul bulevard Champs-Elysées s-a recurs la gaze lacrimogene, galeria comercială Drugstore de Publicis a fost atacată, iar mai multe vitrine au fost sparte pe străzile din apropiere. Pe arterele din apropierea Place de l'Etoile puteau fi văzute carcase de mașini incendiate.

După violențele de sâmbăta trecută, capitala Franței a fost parțial baricadată de autorități, care au făcut sute de arestări preventive pentru a-i împiedica pe anumiți protestatari să ajungă la Paris, controlând gările și procedând la verificări sistematice în zona manifestațiilor.

Pasul înapoi făcut de guvern în privința majorării taxei la carburanți, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mișcării, care se opune elitelor politice și partidelor tradiționale, și este lipsită de lideri, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

Tot sâmbătă, circa o sută de persoane au fost arestate la Bruxelles în urma unei manifestații a "vestelor galbene”, la care au luat parte în jur de 400 de protestatari, conform poliției locale.