ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



 ACTUALIZARE 22:45  Emmanuel Macron, candidatul organizației civice En Marche! (În Mișcare!, social-liberală), a câștigat scrutinul prezidențial din Franța, obținând 65,1% din voturi, potrivit proiecțiilor realizate în funcție de sondajele efectuate la ieșirea de la urne, informează ziarele Le Monde și Le Figaro.

Emmanuel Macron, câștigătorul scrutinului prezidențial din Franța, le-a mulțumit „din inimă" susținătorilor și a salutat eforturile adversarei sale, Marine Le Pen, potrivit cotidianului Le Figaro.

„Ați ales să îmi acordați încrederea și vă sunt profund recunoscător. Vă mulțumesc din inimă pentru această onoare și responsabilitate. Nu voi uita", a declarat Emmanuel Macron.

„Vreau să îi adresez un salut republican adversarei mele Marine Le Pen. Știu că polemicile din țara noastră i-au adus pe unii la puncte de vedere extreme. Este responsabilitatea mea să ascult toate punctele de vedere și să le protejez pe cele fragile", a afirmat președintele-ales al Franței.

O „nouă pagină" se deschide pentru Franța, afirmă Emmanuel Macron, câștigătorul scrutinului prezidențial, subliniind că "speranța și încrederea" au fost regăsite.

„O nouă pagină a îndelungatei noastre istorii se deschide în această seară. Vreau să fie una a speranței și încrederii regăsite", a declarat președintele-ales al Franței.
 
ACTUALIZARE 22:15 Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seara, că victoria lui Emmanuel Macron este o veste bună pentru Europa și pentru România, apreciind că, astfel, a fost descurajat anti-europenismul și extremismul.

„Felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria istorică la alegerile prezidențiale din Franța! Astăzi, cetățenii francezi descurajează anti-europenismul și extremismul. Această victorie este o veste bună pentru Europa și pentru România”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.
 
ACTUALIZARE 07.05.2017 19:30 Au fost publicate primele estimări ale votului în alegerile prezidențiale din Franța. Conform informațiilor oferite de mai multe publicații franceze, Emmanuel Macron conduce cu peste 60% din votul francezilor.

De asemenea au fost numărate și voturile francezilor din departamentele franceze de peste mări, acestea fiind câștiga toate de Macron cu scoruri clare, precum 77% în Martinica sau 75% în Guadelupa.

Și voturile francezilor din Statele Unite și Canada au fost numărate. Macron a câștigat cu 95,7% în secția din Boston, 94,7% la New York și 92% în Chicago, precum și cu 90% în Ottawa și Montreal, conform La Libre.
 
Scorul afișat de exit-poll-urile franceze este unul destul de clar pentru ca următoarele ore când apar rezultatele oficiale să nu producă nicio emoție, de altfel Marine Le Pen l-a și sunat imediat după publicarea rezultatelor pentru a îl felicita pentru victorie.

La 39 de ani, Emmanuel Macron, candidatul formațiunii de centru "En Marche" devine cel mai tânăr președinte din istoria Franței.

Victoria acestuia este o gură de oxigen pentru Uniunea Europeană care privea cu mare frică o posibilă victorie a candidatei de dreapta, Marine Le Pen, care promitea ieșirea din zona euro și referendum privind apartenența țării la blocul comunitar.
 
Știre inițială
 
Francezii își aleg duminică președintele. 47 de milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru al doilea tur in care bătălia se dă între centristul Emanuel Macron și Marine Le Pen. Ultimele sondaje de opinie îl situează pe Macron în fruntea preferințelor electorale, cu peste 60% din intențiile de vot.

Câștigătorul va fi învestit până cel târziu pe 14 mai când expiră mandatul actualului președinte, François Hollande. 

În ultima zi a campaniei electorale din Franța, mișcarea „En Marche” a candidatului independent de centru Emmanuel Macron a declarat că a fost ținta „unui furt masiv de documente” din computerele persoanele și oficiale ale membrilor echipei de campanie a lui Macron.
 
Documentele furate au fost publicate vineri, 5 mai, în ultimele ore ale campaniei electorale înainte de turul de balotaj al prezidențialelor de duminică, în care se confruntă Emmanuel Macron și Marine Le Pen, liderul partidului Frontul Național.
 
Atacul, se arată într-un comunicat al mișcării „En Marche”, a avut evident scopul de a „submina un proces democratic, cum s-a întâmplat și în timpul campaniei electorale din Statele Unite” de anul trecut.

Atacurile asupra computerelor campaniei democrate din Statele Unite au fost puse, de serviciile americane de informații, pe seama unor grupuri de hackeri bănuite de legături cu guvernul rus. Kremlinul a respins mereu orice amestec în alegerile americane ca, și în alegeri cruciale care au loc anul acesta în Europa, cum ar fi cele de duminică din Franța sau cele din septembrie, din Germania.

Documentele furate din computerele campaniei lui Macron au fost postate de Wikileakes, care a ținut însă să precizeze că nu este autorul atacului cibernetic. Este vorba de „zeci de mii de mesaje, fotografii, documente scanate” care acoperă perioada până pe 24 aprilie 2017.

Echipa de campanie a lui Macron atrage atenția că documente autentice au fost amestecate cu unele false pentru a crea „și mai mare confuzie” și consideră atacul o încercare deliberată de a mări șansele de victorie ale liderei Frontului Național.

Este greu de apreciat ce impact ar putea avea publicarea zecilor de mii de documente, pentru că presa nu are voie, potrivit legii, să publice nimic despre ele în ultima zi înainte de votul de duminică.
 
La câteva ore după publicarea documentelor furate, Comisia Electorală din Franța a cerut jurnaliștilor să nu relateze despre incident și a reamintit că printre documentele publicate sunt și unele false, iar diseminarea de documente false este o faptă penală.

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron a declarat încă din februarie că este ținta unor atacuri cibernetice. Ministerul de interne francez nu a comentat ultimul incident pentru a nu influența alegerile de duminică.

Pe de alta parte, la Paris, militanții Greenpeace au afișat un banner imens împotriva lui Le Pen. Mesajul a fost atârnat chiar de Turneul Eiffel. Asta in timp ce fostul președintele american Barack Obama a adresat un mesaj pe Twitter francezilor în care declară că îl sprijină pe Emmanuel Macron în turul 2 al prezidențialelor din 7 mai. „Pentru că aceste alegeri sunt cruciale, vreau să știți că îl sprijin pe Emmanuel Macron să vă conducă în viitor”, declară Obama în mesajul video.

Sigur de victoria sa, Emmanuel Macron a participat la o emisiune de radio și a anunțat că știe deja numele premierului. 

O altă cercetare arată că 25% dintre francezii cu drept de vot nu se vor prezenta duminică la urne. Mulți dintre ei fac parte din electoratul de stânga și sunt dezamăgiți de faptul că Jean-Luc Melenchon, candidatul lor, nu a avansat în turul doi al alegerilor.