După 2 ani de ocupație a Statului Islamic, creștinii din Bartella au avut posibilitatea să ridice din nou crucea în stindardul micii citadele.

„Voi pune crucea în fruntea bisericii, privește Daesh, să vezi, măreția credinței noastre”, a spus un soldat care a eliberat orășelul. Locuitorii orașului au fost nevoiți să își ascundă credința în perioada în care au fost ocupați de Statul Islamic. Populația zonei era de 80%creștini, care acum și-ai putut manifesta credința.

Locuitorii din Bartella au pus din nou simbolul creștinismului deasupra suferințelor îndurate, după eliberarea orașului. Astfel, gruparea Statul Islamic a pierdut aproape jumătate din teritoriul pe care a reușit să-l cucerească în Irak.

#Iraq: government troops liberate Christian town of Bartella from Islamic state group

Posted by FRANCE 24 English on 24 Octombrie 2016

Potrivit specialiștilor, gruparea Statul Islamic a pierdut „aproximativ 45%" din teritoriul cucerit în Irak.

„Cifra pentru Siria se află undeva între 16 și 20%", a adăugat el într-o conferință de presă la Pentagon.

În iunie 2014, gruparea ultraradicală sunită a lansat o ofensivă în Irak, cucerind teritorii întinse la vest și nord de Bagdad, apoi capitala provinciei Al Anbar, Ramadi, în 2015.

De atunci, armata irakiană, milițiile și forțele kurde au recâștigat terenul pierdut în nordul Irakului și în provincia Al-Anbar, recucerind mai ales Ramadi și orașul Hit.

O mare parte din Al-Anbar a rămas cu toate acestea în mâinile jihadiștilor, mai ales Fallujah, precum și cea mai mare parte a provinciei Ninive (nord), inclusiv capitala și al doilea oraș din Irak, Mosul.

Sl rămâne capabil să comită atentate mortale în teritoriile controlate de guvernul federal. Săptămâna trecută la Bagdad, trei atentate revendicate de gruparea jihadistă au făcut aproape 100 de morți într-o singură zi.

În Siria, gruparea SI a pierdut teren în special în nord-estul țării, sub presiunea kurzilor sirieni și grupurilor locale aliate susținute de coaliția internațională.

SI a pierdut de asemenea Palmira (centru) în martie în fața forțelor guvernamentale susținute de Rusia, dar a reușit săptămâna trecută să izoleze orașul prin tăierea accesului spre exterior.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews