ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ciuda hărmălaiei monstruoase create de presa americană, alegerile prezidențiale nu sunt tranșate: Trump nu a pierdut, ba are șanse să câștige. Jurnalistul Adrian Pătrușcă a tradus pentru EVZ un comentariu al lui Alan Dershowitz publicat de Gatestone Institute. Cititorii mai puțin avizați trebuie să știe că Dershowitz este un eminent expert constituționalist american. De asemenea, el este Democrat, având legături și simpatii politice cu tabăra lui Biden. Însă toate aceste elemente fac cu atât mai interesant comentariul său, în care șansele lui Trump nu sunt îngropate:

Președintele Trump are o singură cale spre victorie, iar aceasta necesită o aliniere perfectă a aștrilor, care în acest moment pare improbabilă.

Scopul echipei de avocați a lui Trump nu este să obțină 270 de voturi de mari electori pentru clientul lor. Acest lucru pare dincolo de domeniul realității. Scopul său este să pună sub semnul întrebării cele 270 de voturi de care are nevoie Biden pentru a fi ales președinte de Colegiul Electoral.

Dat fiind că este vorba de un joc cu sumă nulă, cum ar putea fi posibil ca lui Biden să i se nege cele 270 de voturi, fără ca Trump să atingă această cifră?

Răspunsul la această întrebare oferă indiciul asupra a ceea ce echipa de avocați a lui Trump încearcă să facă. Dacă suficiente voturi de mari electori sunt contestate până la jumătatea lunii decembrie și dacă mai puțin de 270 de voturi sunt certificate de statele respective până la data respectivă, atunci lui Biden i s-ar putea – teoretic – nega nivelul necesar de 270.

Dacă acest lucru se întâmplă, atunci soarta alegerilor este transferată Camerei Reprezentanților, așa cum s-a mai întâmplat de câteva ori în secolul XIX.

Potrivit Constituției, Camera votează președintele nu prin membrii individuali, ci prin delegații de state. Fiecare stat primește un vot, astfel încât este nevoie de 26 de state pentru a alege președintele.

Deși numărul Democraților este mai mare decât cel al Republicanilor, sunt mai multe state cu o majoritate de reprezentanți Republicani.

Prin urmare, dacă alegerea ajunge la Cameră, Republicanii vor determina viitorul președinte.
 
Nu pledez pentru o asemenea strategie, nici nu o aprob. Ca un analist constituțional, pur și simplu expun posibilitatea pe care Constituția noastră o oferă. Această posibilitate dictează strategia urmărită de echipa de avocați a lui Trump.

Nici nu îi condamn pe avocații lui Trump care încearcă să aplice această strategie.

Am primit un e-mail prin care mi se cerea să semnez o petiție cerând excluderea din barou a avocaților lui Trump din cauza acțiunii lor. Acesta este mccarthysm pur și simplu.

Avocații au dreptul să promoveze orice strategii rezonabile și etic permise care servesc interesele clientului lor. Asta fac avocații președintelui Trump. Desigur, ei sunt obligați să acționeze în cadrul legal și etic, însă nu văd nici o dovadă că nu ar face așa ceva.

Această strategie cu bătaie lungă are nevoie, pentru a reuși, de o aliniere perfectă a aștrilor în ce privește decizii ale instanțelor, acțiuni favorabile ale câtorva secretariate de stat, și cifre favorabile din renumărări și alte acțiuni.

Nu ar fi suficientă victoria unui singur stat, fie el și Pennsylvania. Ar trebui ca peste 35 de electori să nu fie certificați în timp util pentru a vota. Destul de improbabil, dar teoretic posibil.

Această speranță de aliniere perfectă a aștrilor poate explica de ce președintele Trump nici nu a cedat, nici nu și-a anulat contestațiile juridice.

Însă acest lucru nu explică de ce administrația Trump nu a cooperat cu echipa de tranziție a lui Biden. Nu există nici un motiv pentru ca o asemenea cooperare să nu se concretizeze, în special în ceea ce privește COVID-19 și chestiunile de securitate națională.

Administrația Trump ar putea începe prin a coopera cu echipa de tranziție a lui Biden, fără ca președintele Trump să cedeze sau să-și anuleze contestațiile.

Să amintim că, în materie de drept și de constituționalitate, Joe Biden nu este încă președinte ales. El a fost încoronat de presă, de politicieni și de cei mai mulți americani.

Însă, pentru a deveni oficial președinte ales are nevoie, în final, de o certificare din partea a suficient de multe state pentru a obține cele 270 de voturi necesare. Acest lucru nu s-a produs încă. Nici adversarul său nu s-a recunoscut învins.

Biden este încă presupus președinte ales, președinte probabil, dar nu este oficial președinte ales din punct de vedere legal și constituțional.

Așa că să lăsăm renumărările să continue. Să lăsăm contestările juridice să meargă înainte. Să lăsăm președintele să spună ceea ce alege să spună despre alegeri. Toate acestea fac parte din sistemul nostru electoral democratic.

Să mergem însă înainte și cu tranziția, prin cooperarea administrației Trump cu echipa de tranziție a lui Biden. Și aceasta face parte din stilul american.