Președintele american Donald Trump și vicepremierul chinez Liu He au semnat miercuri așa-numita „Fază 1” a acordului comercial menită să reducă tensiunile dintre cele două cele mai mari economii din lume, în cadrul unui eveniment desfășurat la Casa Albă. Mai mare de atât nu poate fi. Menținerea acestor două națiuni gigantice și puternice în armonie este atât de important pentru lume. Lumea ne urmărește astăzi”, a spus Trump, înainte ca cei doi oficiali de rang înalt să semneze acordul, în cadrul unei ceremonii care a durat 75 de minute, relatează agenția macedoneană de știri MIA, potrivit Agerpres.

„Astăzi este o etapă istorică, o etapă care nu mai fusese atinsă cu China. Facem un pas foarte important care nu a mai fost făcut până acum împreună cu China spre un viitor comerț corect și reciproc semnând Faza 1 a acordului comercial istoric. Împreună, îndreptăm greșelile trecutului”, a afirmat liderul de la Casa Albă.      

 „Este bine pentru China, SUA și lumea întreagă”, a spus la rândul său vicepremierul chinez Liu He. Știm că vor fi în continuare disensiuni între țările noastre, dar această zi marchează începutul unui nou capitol în relațiile comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii”, a afirmat, la rândul său, vicepreședintele american, Mike Pence.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că Acordul comercial cu SUA este benefic pentru „întreaga lume”. Acordul ar urma să intre în vigoare luna viitoare.      

China s-a angajat să achiziționeze bunuri americane în valoare de circa 200 de miliarde de dolari într-o perioadă de doi ani, inclusiv produse agricole în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Acordul semnat conține și un mecanism de monitorizare a aplicării. Trump a afirmat că dacă va fi semnată și „Faza a 2-a” a acordului, taxele vamale impuse Chinei vor fi diminuate.