ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană și Cuba au semnat, luni, la Bruxelles un acord istoric de „dialog politic și cooperare", primul încheiat vreodată între blocul european și insula comunistă. Normalizarea relațiilor dintre UE și Cuba au loc la două săptămâni după moartea lui Fidel Castro, relatează News.ro.

Acordul a fost parafat de către ministrul cubanez al Afacerilor Externe Bruno Rodriguez Parrilla și de șefa diplomației europene Federica Mogherini, cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai celor 28 de state membre, a constatat AFP.

Cuba era singura țară latino-americană care nu avea un acord de cooperare internațională cu UE.

Acordul reprezintă deschiderea oficială a unei noi ere în relațiile bilaterale și abrogarea de către Cei 28 a unui text din 1996 care stabilea o serie de condiții prealabile unei normalizări a relațiilor, în special în domeniul drepturilor omului.

Normalizarea a relațiilor intervine și pe fondul apropierii de Havana decisă de către președintele american Barack Obama, care a pus capăt, în iulie 2015, celor 60 de ani de „îngheț" între cele două țări. Șeful statului american a efectuat ulterior o vizită istorică în Cuba, în martie 2016.

Acordul politico-comercial, care va fi „noul cadrul juridic al relațiilor UE-Cuba" potrivit Bruxelles-ului, urmează să fie aprobat de Parlamentul European (PE) și parlamentele naționale și regionale ale Celor 28, pentru a fi aplicat integral.