ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul britanic Boris Johnson a obținut vineri în noul legislativ de la Londra constituit după alegerile anticipate un prim vot favorabil asupra acordului privind Brexitul pe care l-a convenit cu Uniunea Europeană și care prevede ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar pe 31 ianuarie 2020, transmite Reuters.
 
Camera Comunelor a votat pentru continuarea procedurilor parlamentare în vederea adoptării proiectului de Acord Brexit. 
 
„A sosit momentul să lăsăm în urmă vechile etichete de ‘leave’ și ‘remain’ (taberele pro și anti-Brexit n.red), acum trebuie să acționăm împreună ca o națiune revigorată”, a spus Johnson în planul Camerei Comunelor înaintea votului. ”Este momentul să ne unim și să scriem un nou și important capitol în istoria noastră națională, să încheiem un nou parteneriat cu prietenii noștri europeni, să fim demni în lume”, a adăugat el.

Ratificarea finală a acordul privind Brexitul, care mai trebuie votat și de Parlamentul European, este programată în Camera Comunelor pentru începutul lunii ianuarie, ultimul vot fiind prevăzut pentru 9 ianuarie.
Actul normativ votat vineri, denumit Legea privind Acordul de Retragere din UE (Withdrawal Agreement Bill), a fost revizuit de premierul Johnson după câștigarea alegerilor. El a stabilit astfel că prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit dincolo de data de 31 decembrie 2020 este ilegală. A fost de asemenea eliminată posibilitatea ca parlamentul să se pronunțe asupra abordării negocierilor privind viitoarea relație cu UE, modificare criticată de opoziție, liderul laburist Jeremy Corbyn afirmând că există un risc tot mai mare ca anul viitor să avem un ”no-deal”, respectiv o rupere totală a legăturilor Regatului Unit cu UE.