ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de cetățeni britanici au sesizat o instanță din Irlanda pentru a stabili dacă procedura de ieșire a Marii Britanii din UE este sau nu ireversibilă, intenția fiind ca dosarul să ajungă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, relatează site-ul agenției Reuters.

 Premierul Theresa May intenționează să activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona înainte de sfârșitul lunii martie pentru a declanșa procedura de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Experții juridici ai Guvernului britanic susțin că, dacă va fi declanșată, procedura de ieșire din UE este irevocabilă, deși experții europeni cred că Londra se va putea răzgândi.

Însă un grup de britanici au colectat 70.000 de lire sterline pentru a sesiza o instanță din Irlanda în legătură cu procedura Brexit. "Cazul nu se referă la blocarea Brexit (...). Se va introduce o clauză de siguranță pentru cazul în care timpul va arăta ca predicțiile conform cărora Brexit va conduce la relansarea economică a Marii Britanii se vor dovedi false. În cazul în care datele se schimbă, este posibil să se schimbe și percepțiile oamenilor, astfel că va fi păcat ca Marea Britanie să fie silită să facă un lucru pe care electoratul nu l-ar mai vrea", a explicat Jolyon Maugham, un avocat cu sediul la Londra implicat în acest caz. Irlanda a fost aleasă pentru acest dosar, întrucât era necesar un stat UE în afară de Marea Britanie. Însă intenția este ca dosarul să ajungă în pronunțarea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

 La sfârșitul lunii noiembrie, un grup proeuropean a argumentat că Marea Britanie nu poate părăsi automat Spațiul Economic European (SEE) prin decizia de ieșire din Uniunea Europeană. Institutul proeuropean British Influence i-a transmis ministrului pentru Brexit, David Davis, că va intenta o acțiune judiciară pentru a contesta intenția părăsirii Spațiului Economic European. Avocații institutului susțin că la referendumul din 23 iunie publicul a fost întrebat dacă Marea Britanie trebuie să părăsească UE, dar întrebarea nu s-a referit și la apartenența la Spațiul Economic European.
Specialiști în drept comunitar susțin că Marea Britanie nu poate părăsi automat SEE prin ieșirea din UE, decizia aparținând Parlamentului de la Londra, iar procedura fiind diferită. Însă Guvernul Theresa May crede că ieșirea din SEE decurge automat din desprinderea țării din UE. Spațiul Economic European, creat în anul 1994, permite circulația liberă a bunurilor, banilor, serviciilor și persoanelor, incluzând și alte state în afara celor membre UE. Țările nonmembre UE care au acces la SEE sunt în afara Politicilor Agricole Comune și a uniunii vamale, dar contribuie parțial la bugetul UE și acceptă libera circulație a persoanelor. Ieșirea din SEE nu se face prin activarea Articolului 50 al Tratatului UE, ci a Articolului 127 al Acordului SEE.

Aceasta era a doua acțiune judiciară cu care se confruntă Guvernul Theresa May. Recent, Înalta Curte de Justiție a decis că procedura de ieșire din UE poate fi decisă doar de Parlament, dat fiind că referendumul din iunie nu a avut caracter obligatoriu. Curtea Supremă de Justiție va lua decizia definitivă în ianuarie.